U Pres-sali Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije održana je promocija tri uspešna projekta digitalizacije. Predstavljeni su projekti Muzeja pozorišne umetnosti Srbije iz Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu i Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Prisutnima su se obratili Irina Stojković Kikić iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Tara Miljević u ime kompanije Zumoko i Dejan Masliković, pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva.

Predstavljeni projekti podržani su od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i primer su dobre prakse u prezentaciji kulturnog nasleđa korišćenjem savremenih tehnologija. Strateški cilj Ministarstva u oblasti digitalizacije je ostvarivanje vidljivosti i dostupnosti kulturnog nasleđa naše zemlje. Predstavljene su dve aplikacije proširene stvarnosti: „Zlatni šlem“ – interaktivni strip o otkriću čuvenih rimskih šlemova Muzeja Vojvodine i  „Vizije muzeja“ – interaktivni vodič kroz stalnu postavku. Aplikacije su realizovane u saradnji sa  kompanijom Zumoko.

Projekti muzeja u Zrenjaninu i Novom Sadu primer su kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koriste za predstavljanje kulturnog nasleđa, kako se mlade generacije, na njima prihvatljnjiv način, privlače u ustanove kulture i dokaz da su naše ustanove spremne za digitalnu transfomraciju kulture uz konstantni rad na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Direktorka Narodnog muzeja u Zrenjaninu, ovom prilikom, napomenula je kako je motiv za uvođenje novih tehnologija u aktivnosti muzeja bio želja da se razbije barijera između posetilaca i muzejskih postavki ili muzeja samih. Namera vodilja bila je da se prvo preko sveta tehnologije i igre privuku deca a da zatim ona povedu svoje roditelje i tako vrate publiku u muzeje.