Тематско вече о фанзину Зрунтергрунд

У оквиру изложбе оригиналних стрип-табли и илустрација из серијала „Загонетач: Година прва” у Малом салону Народног музеја Зрењанин у четвртак, 10. новембра 2022, са почетком у 17 часова биће одржано тематско вече о фанзину Зрунтергрунд који је излазио током 90-их година у Зрењанину и био један од израза тадашњих учесника андерграунд сцене. Учесници ће бити Дејан Попов, Угљеша Шајтинац, Дејан Узелац и Душан Удицки, аутори Зрунтергрунда, а модератор ће бити Стеван Субић, аутор изложбе „Загонетач: Година прва”.

„Несвесно вођени идејом да нешто што није изашло у новинама није се ни десило, негде тамо ’93. дошли смо на идеју да направимо једне новине да би некад неки људи знали да се то некада десило. То нису биле класичне новине и то није био ни класичан фун зеен јер смо ипак били чудаци на посебнији начин од класичних фун зеена. О тим новинама, које су излазиле током две године, се може говорити као о некој врсти специфичног документа за одређену групу људи који су се осећали другачије од онога како су се људи могли осећати 90-тих година не само у овом граду већ и у овој земљи. У Зрунтергрунд фун зеену је објављено обиље добре поезије, стрипова, фотографија, текстова о музици, текстова о животу и о тренутку. “

Дејан Попов Поп

О фанзинима:

Фанзин је ручно израђена, аматерска, непрофитна публикација. Фанзини су, током хипи и панк покрета, били штампани медији андерграунд сцене и они се разликују по томе што их пишу обични људи који нису професионални новинари.

Самиздат филозофија и „уради сам“ етика налажу да се све око фанзина завршава самостално. Фанзини су се раније израђивали уз помоћ писаће машине, а припрема за штампу се вршила тако што су се делови страница секли маказама и потом лепили. Штампа се, најчешће, састојала из фотокопирања, а постојали су и успешнији фанзини који су штампани у штампарији. Фанзини, по правилу, спроводе отворену политику ауторских права и читаоци се обично храбре да умножавају и даље дистрибуирају фанзин. Фанзини изгледом највише подсећају на стрип, иако имају знатно мање цртежа.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности