Stručno vođenje i zatvaranje izložbe „Iz davnina za poklonjena – Akvizicije etnološkog odelenja 2000-2021.“

U četvrtak, 16. juna sa početkom u 19h, autorka  Branka Sikimić sprovešće sve zainteresovane kroz izložbu  „Iz davnina za poklonjena – Akvizicije etnološkog odelenja 2000-2021.“. Tom prilikom osvrnućemo se na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikupljanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavljenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odeljenja. Skrenućemo pažnju na oblasti interesovanja kustosa etnologa kao što su kultura stanovanja, kultura privređivanja, kultura odevanja, kao i socijalna kultura. Ujedno, još jednom ćemo iskoristiti priliku i pozvati sve zainteresovane da Narodnom muzeju Zrenjanin povere lične predmete iz prošlosti svoje porodice jer se tako njihovom nesebičnošću rad muzeja, kao institucije, značajno unapređuje i razvija.

Da podsetimo:

Izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ otvorena je 14. maja u okviru programa Evropske noći muzeja i manifestacije „Muzeji za 10“. Tokom poslednjih 20 godina zbirka Etnološkog odeljenja NMZ postala je bogatija za 500 predmeta koji su od velike vrednosti i uglavnom su proizvodi zanatlija ili domaće radinosti. Većina predmeta koji se nalaze na izložbi datiraju iz prve polovine XX veka, poput različitih peškira, dozidnica, ćilima, bućkalica za maslac, kredenca, delova narodne arhitekture, ćurčijskog alata, porodičnih fotografija, kolevke, dečijih kolica, odeće, igračaka za decu, ali na izložbi će moći da se vidi i krupač iz 1876. godine.

Izložba pruža uvid u zanatsku i domaću radinost naroda sa ovog područja. Svi predstavljeni predmeti iako pripadaju prošlim vremenima, ušli su u sadašnjost i prenose poruke prošlosti. To i jeste vrednost jer sa sobom nose identitet kako lični tako i kolektivni i prenose određena saznanja budućim generacijama. Izložba ukazuje i na važnost opšte socijalne integracije u formiranju okvira za kulturu sećanja, jer vlasnici predmeta koji stižu u muzej, podjednako su važni akteri u formiranju kulture sećanja i pamćenja. Njihovom nesebičnošću rad muzeja, kao institucije, značajno se unapređuje i razvija. Imena vlasnika predmeta, a iznad svega njihova namera da se sačuvaju dokumenti našeg kulturnog nasleđa, ostaće svetlo ispisani primeri i spomeni budućim generacijama kako se poštuju, čuvaju i vole kulturno-istorijske vrednosti iz bogate prošlosti i sadašnjosti našeg naroda.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti