Стручно вођење и затварање изложбе „Из давнина за поклоњена – Аквизиције етнолошког оделења 2000-2021.“

У четвртак, 16. јуна са почетком у 19х, ауторка  Бранка Сикимић спровешће све заинтересоване кроз изложбу  „Из давнина за поклоњена – Аквизиције етнолошког оделења 2000-2021.“. Том приликом осврнућемо се на комплексан музејски рад који обухвата прикупљање, проучавање и репрезентовање културног наслеђа, али и припајање набављених предмета у већ формиране збирке Етнолошког одељења. Скренућемо пажњу на области интересовања кустоса етнолога као што су култура становања, култура привређивања, култура одевања, као и социјална култура. Уједно, још једном ћемо искористити прилику и позвати све заинтересоване да Народном музеју Зрењанин повере личне предмете из прошлости своје породице јер се тако њиховом несебичношћу рад музеја, као институције, значајно унапређује и развија.

Да подсетимо:

Изложба „Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког одељења 2000-2021.“ отворена је 14. маја у оквиру програма Европске ноћи музеја и манифестације „Музеји за 10“. Током последњих 20 година збирка Етнолошког одељења НМЗ постала је богатија за 500 предмета који су од велике вредности и углавном су производи занатлија или домаће радиности. Већина предмета који се налазе на изложби датирају из прве половине XX века, попут различитих пешкира, дозидница, ћилима, бућкалица за маслац, креденца, делова народне архитектуре, ћурчијског алата, породичних фотографија, колевке, дечијих колица, одеће, играчака за децу, али на изложби ће моћи да се види и крупач из 1876. године.

Изложба пружа увид у занатску и домаћу радиност народа са овог подручја. Сви представљени предмети иако припадају прошлим временима, ушли су у садашњост и преносе поруке прошлости. То и јесте вредност јер са собом носе идентитет како лични тако и колективни и преносе одређена сазнања будућим генерацијама. Изложба указује и на важност опште социјалне интеграције у формирању оквира за културу сећања, јер власници предмета који стижу у музеј, подједнако су важни актери у формирању културе сећања и памћења. Њиховом несебичношћу рад музеја, као институције, значајно се унапређује и развија. Имена власника предмета, а изнад свега њихова намера да се сачувају документи нашег културног наслеђа, остаће светло исписани примери и спомени будућим генерацијама како се поштују, чувају и воле културно-историјске вредности из богате прошлости и садашњости нашег народа.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности