„Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 8 УРАН СТАКЛО

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” у периоду од 15. октобра до 15. новембра 2022. у сталној поставци Збирке примењене уметности посетиоци Народног музеја Зрењанин моћи ће да погледају камерну поставку под називом „Уран стакло“.

Уран(иум) стакло се добија додавањем оксида уранијума у сировину за добијање стакла ради колорисања. Боја се креће од жуте до зелене зависно од степена оксидације и концентрације металних јона. Уран стакло исијава флуоресцентни сјај под ултраЉубичастим светлом, а може се регистровати и уз помоћ осетЉивог Гајгеровог бројача. Већина стаклених предмета обојених уранијумом се сматра безопасним и занемарЉиво радиоактивним.

Употреба уран-стакла присутна је још у античко доба и забележена је на тесерама мозаика из 79. године који је пронађен у једној римској вили у НапуЉском заливу. Као елемент уранијум је први пут идентификован 1789. године од стране немачког хемичара и од тад његова употреба приликом бојења стакла и керамике добија нови узлет. Први велики признати произвођач уран стакла био је Франц Ридел из Бохемије. Златно доба у производњи уран стакла се сматра период од краја 19. века, па све до почетка Другог светског рата. Доступност уранијума стакларској индустрији је била ограничена током Хладног рата (1940–1990), услед убрзаног развоја и производње нуклеарне енергије и оружја. Након пада Гвоздене завесе тржиште је либерализовано, па се почетком 21. века уран стакло поново јавља у нешто већем обиму.

Тема број осам пројекта „Стаклена витрина месеца“ представиће шест предмета од уран стакла из различитих периода и различите функције (чаше, боца, ручка, чинијица, ваза). Сви предмети припадају периоду из времена пре Другог светског рата. Најстарији примерак је чаша урађена од непрозирног уран стакла са асоцијацијом на драги камен крисопрас. Изведена је у периоду 1840–1860. у чешкој стаклари Харахов (Нови свет) или мануфактури Франца и Јозефа Ридела у маниру позног бидермајера са декорацијом у стилу другог рококоа.

Аутор поставке и пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.
Ову годину Уједињене нације прогласиле су Међународном годином стакла (IYOG22), а Народни музеј Зрењанин прикључио се афирмацији стакларства пројектом “Стаклена витрина месеца“, као и изложбом „Чешко пресовано стакло у огледалу“ која је тренутно актуелна у Салону НМЗ.

Да подсетимо:
Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почео је 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине се мења, чиме се добија на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности