Специјална библиотека Народног музеја у Зрењанину 

Специјална библиотека Народног музеја Зрењанин библиотечко пословање управља према Музеју, као матичној институцији којој припада, а делује као засебна организациона целина од 1989. године. Библиотека поседује фонд од преко 10.000 публикација различите грађе и врсте из области археологије, историје, етнологије, уметности, музеологије. Најзаступљеније су монографске и серијске публикације, а посебно можемо издвојити Збирку изложбених каталога, Збирку старе и ретке књиге, као и Збирку филмских плаката. У власништву Библиотеке од недавно се налази и библиотека породице Жупански, која је део депанданса Музеја у Спомен-кући Славка Жупанског. Фонд Специјалне библиотеке отворен је за све потенцијалне кориснике који се баве научним радом или који су заинтересовани за  грађу коју поседујемо. Све информације о фонду, коришћењу и позајмици публикација можете добити од руководиоца библиотеке Бојане Петраш (контакт телефон: 023/561–841; мејл адреса:   видовицбојана.нмз@гмаил.цом).

Фонд Специјалне библиотеке

Фонд у слободном приступу  делимо према грађи и у неколико категорија – монографије, серијске публикације и изложбени каталози.

Монографије: преко 7000 публикација, које обухватају теме из археологије, етнологије, историје, историје уметности и музеологије.

Серијске публикације: углавном стручни часописи, махом зборници, гласници и часописи које издају други музеји у земљи.

Изложбени каталози: збирка која прати рад нашег музеја, у којој су сачувани каталози скоро свих изложби одржаних у музеју (од педесетих година прошлог века до данас), као и изложбени каталози других културних установа у земљи и региону, које добијамо претежно разменом.

Стара и ретка збирка књига садржи око 250 публикација на различитим језицима (српски, немачки, мађарски, латински и др.), а обухвата период од 16. до 20. века. Тематика књига бави се углавном свим сферама културног и друштвеног живота – религијом, науком, уметношћу итд. Заступљена је белетристика, уџбеници, алманаси, трактати, енциклопедије, лексикони, библије, научна дела из филозофије, медицине, права, технике, музике и др. Најзаступљеније су публикације религијске садржине, најчешће библије, молитвеници и канони, па је тако и  најстарија сачувана књига из Збирке управо рукописни римокатолички молитвеник из 1552. године.

Збирка филмских плаката: Народни музеј Зрењанин је уговором о поклону добио богату збирку плаката са тематиком југословенске кинематографије у периоду од 1948. године, све до почетка деведесетих година 20. века. Плакати су припадали некадашњем Предузећу за приказивање филмова Банат филм. Колекција броји преко 450 наслова југословенске кинематографије. Плакати из ове поклон–збирке некада су најављивали најзначајније и најпопуларније филмове као што су: Славица, Валтер брани Сарајево, Ужичка република, Поп Ћира и поп Спира, Скупљачи перја, Сјећаш ли се Доли Бел, Рад на одређено време, Национална класа, Маратонци трче почасни круг и многе друге.

Спомен-кућа Славка Жупанског – породична библиотека:  У Спомен-кући др Славка Жупанског, борца за национална права Срба и оснивача Првог српског народног одбора, сачувана је породична библиотека која броји око 322 публикације, изузетне вредности и различитог садржаја.  Породичне библиотеке су изузетно значајне, јер приказују, допуњују и заокружују комплетну слику једне породице и њихове заједничке приче. У овом богатом књижевном фонду можемо пронаћи публикације које покривају различиту тематику – од речника, библија, белетристике, до књига у којима се писало о музици, сликарству, архитектури, па све до класичних дела српских и других значајних писаца попут Адрића, Нушића, Црњанског, Његоша, Ћосића,  Чехова, Достојевског,  Шекспира, Дикенса, Кафке и других.