Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

„Torontalska županija i njeno nasleđe“

U petak, 11. decembra 2015. u 19,00 sati u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba pod nazivom Torontalska županija i njeno nasleđe koju priređuje Istorijski arhiv Zrenjanin.
Izložba je posvećena slavnim vremenima Velikog Bečkereka i Banata, vremenima koja su danas zanemarena u lokalnoj istoriografiji, iako njihove tekovine i dan-danas vidimo i osećamo. S toga će u okviru izložbene postavke oživeti sećanja na važne ličnosti banatskog podneblja, torontalske plemiće i njihove dvorove, doba izgradnje banatskih pruga, bolnica, Revoluciju 1848/49. godine, Milenijumsku izložbu u Budimpešti, Elemirsku bunu 1897. i druge, ništa manje značajne događaje iz lokalne istorije.
Izložba je rezultat jednogodišnjeg projekta Istorijskog arhiva Zrenjanin koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Grad Zrenjanin. U pripremi izložbe Arhiv je sarađivao sa Narodnim muzejom Zrenjanin, Arhivom Vojvodine, Bibliotekom Matice srpske i Muzejom ''Atila Jožef'' iz Makoa u Mađarskoj.
Autor izložbe i pratećeg kataloga je arhivista, istoričar Filip Krčmar.
Na otvaranju će nastupiti Gudački kvartet Zrenjaninske filharmonije, a izložbu će otvoriti gradonačelnik Zrenjanina g. Čedomir Janjić.