Srpski (SR) English (UK)     FacebookTwitter

 

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Kolo srpskih sestara - poklonjena kolekcija

Kolo srpskU Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 12. maja 2015. godine u 19h, biće otvorena izložba pod nazivom "Kolo srpskih sestara - poklonjena kolekcij" autorke mr Rajke Grubić, muzejskog savetnika - etnologa.
Tema kataloga i izložbe je kolekcija dospela u Muzej posredstvom Kola srpskih sestara uz osvrt na rad i značaj ovog humanitarno i kulturno-prosvetiteljskog društva.
Kolekcija koju je ovo društvo poklonilo Muzeju broji oko 100 predmeta. Kolekciju čine delovi i kompleti narodnih nošnji koji potiču sa prostora tadašnje države - Kraljevine Jugoslavije. Mnogi od ovih haljetaka i pokrivala se po načinu izrade, ukrašavanja i izuzetne očuvanosti mogu svrstati u najreprezentativnije primerke narodne umetnosti i autentičnosti. Poklonjena od strane humanitarno-prosvetiteljskog društva predstavlja svedočanstvo o vremenskom periodu u kojem su nacionalna svest i pripadnost bili izuzetno prisutni i utkani u mnoge sfere života.
U okviru izložbe predstavljeno je i Kolo srpskih sestara - dobrotvorno društvo koje je u Velikom Bečkereku/Petrovgradu delovalo između dva svetska rata. Doprinos Kola na humanitarnom, nacionalnom i kulturno-prosvetiteljskom polju bio je izuzetan. U kojoj meri je rad ovog drustva bio cenjen u lokalnoj sredini govori i činjenica da su členice Kola birane u razne gradske odbore i odlikovane ordenima. Ovo je prilika da se rad ovog humanitarnog društva, po prvi put nakon njegovog ukidanja (1946), predstavi javnosti. Izložba će biti otvorena do 30. juna 2105. godine.h sestara - poklonjena kolekcija