RAD SA DECOM I MLADIMA U 2021

Mar 24, 2022

Saradnja sa Kulturnim centrom Zrenjanin, odnosno Dečjim online programom nastavlјena je i u 2021. godini. Radionica sa temom grada održana je 8. aprila 2021, uz prezentaciju o graditelјskoj baštini koja se nalazi na umetničkim delima iz fonda Likovne zbirke. Nekoliko mališana učestvovalo je u radionici, a tom prilikom sniman je i prilog za emisiju „Dobro jutro, lenjivci!“, u produkciji RTV.

Tokom jula 2021, započeta je saradnja sa Spomen-zbirkom Pavla Belјanskog, na projektu „TALE – Fast Forward“. U sredu, 14. jula održana je prva radionica i obuka za sprovođenje pomenutog programa u Narodnom muzeju Zrenjanin. Iz Novog Sada i Spomen-Zbirke Pavla Belјanskog učestvovali su Vladimir Široki, Gordana Klašnja, predavači engleskog jezika, i Jasmina Jakšić Subić, viši kustos, a iz Zrenjanina i Narodnog muzeja u Zrenjaninu Slavica Mikić Bukvić, Ljilјana Markov, nastavnice engleskog jezika i Ivana Arađan, kustos. Cilј projekta je učenje o umetnosti upotrebom engleskoj jezika. Kustoskinja muzeja i dve nastavnice izradile su plan radionica koje će se održati u zrenjaninskom Muzeju. Odabrane su tri centalne teme: primenjena umetnost, likovna (portretno slikarstvo) i skulptura. Nastavnice su uz saradnju kustosa izradile zadatke za učenike, a neposredno pre rešavanja zadataka, obaveza kustosa je da učenike sprovede kroz Umetničko odelјenje na engleskom jeziku. Druga radionica je uz prisustvo mentora iz Novog Sada održana 16. oktobra, u kojoj su učestvovali učenici sedmih i osmih razreda iz OŠ „Žarko Zrenjanin“ i OŠ „Petar Petrović Nјegoš“ (učenici Ljilјane Markov i Slavice Bukvić Mikić). Još jednom, radionica je sprovedena sa učenicima OŠ „Jovan Dučić“ iz Kleka, u saradnji sa nastavnicom engleskog jezika Terezom Janjić.

Početkom nove školske godine, tokom septembra meseca održane su verbalne radionice i kustosko vođenje kroz izložbu „Pod sjajem zvezda – Izložba fotografija Brajana Rašića“, za učenike Srednje Muzičke škole „Josif Marinković“. Muzej je učestvovao 18. septembra na „Mamutfestu“ koji organizuje Narodni muzej Kikinda, sa radionicom „Moj omilјeni sport je…“. Istog meseca, započeta je saradnja sa učitelјicom Daliborkom Putić Berarov, iz OŠ „Vuk Karadžić“, gde je u okviru projektne nastave u Muzeju održano više radionica. Tema projektne nastave bio je način života u praistoriji i kulture neolita na području srednjeg Banata. U stalnoj postavci kustos je održao predavanje u Odelјenju za arheologiju, 10. i 17. septembra. Saradnja se nastavila, kada je 21. oktobra održano predavanje „Ornament na keramici i odeći u kulturama neolita“, u pomenutoj školi, dok su učenici 22. oktobra u prostoru Muzeja krojili odeću za neolitsku porodicu od natron papira i ukrašavali je. Radionica sa ukrašavanjem krojene odeće sa istim učenicima (OŠ „Vuk Karadžić“, IV-2) ponovlјena je u okviru Dečjeg online programa u saradnji sa KC ZR, 27. novembra. Radovi nastali u radionicama u Muzeju, školi i Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ prezentovani su na kraju projekta u vidu izložbe koja je otvorena u Holu Muzeja, pod nazivom „Iskustva predaka za budućnost potomaka“. Izložba je otvorena 18. decembra. Još jedna radionica sa temom ornamenta u neolitu održana je učenicima petog razreda iz OŠ „Žarko Zrenjanin“, 2. novembra.

U srednjoj HTPŠ „Uroš Predić“ kustos je u okviru tematske nedelјe pod nazivom „Tradicija – inspiracija savremenog doba“ održao istoimeno predavanje sa prezentacijom, na kojoj su bili predstavlјeni eksponati iz Etnološkog odelјenja NMZ koji podrazumevaju vez, šareni vez, zlatovez, ćurčijski zanat i drugo. Predavanje je održano 29. oktobra učenicima IV-3 koji pohađaju predmete Bojeni i štampani unikatni tekstil i Preduzetništvo. Manifestacija „Dečija nedelјa“, koja se tradicionalno održava svake prve nedelјe u oktobru, u Narodnom muzeju Zrenjanin obeležena je posetama učenika osnovnih škola Muzeju, dok je kustos gostovao 8. oktobra u OŠ „Petar Petrović Nјegoš“ i učenicima prvih razreda (pet odelјenja) održao prezentaciju o Muzeju, kao i o ponašanju prilikom posete.

Povodom Svetskog dana deteta, 19. novembra, kustos je gotovao u OŠ „Vuk Karadžić“, na „Pop up“ festivalu. Tema je bilo buđenje emocionalne inteligencije kod dece. Tema koju je kustos u ime Muzeja priredio ticala se skulture „Siročići“, vajarke Zlate Markov Baranji. U radionici pod nazivom „U tuđim cipelama – umetnost i emocije“, učenicima je ispričana priča o okolnostima nastaka skulpture, a cilј je bila priča o empatiji kroz umetnost.

Tokom novembra i decembra, u okviru izložbe „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu–Između industrije i primenjene umetnosti“ autora Dejana Vorgića, organizovane su likovne radionice. Autor izložbe je održao učenicima stručno vođenje kroz izložbu, dok je kustos pedagog bio zadužen za organizaciju i praktično sprovođenje radionica. U radionicama su učestvovali učenici petog razred OŠ „Žarko Zrenjanin“, kao i učenici Polјoprivredne škole i HTPŠ „Uroš Predić“. Učenici su skicirali komade nameštaja koje su videli na izložbi i kreativno se izrazili inspirisani izložbom.

Krajem 2021. godine, uspostavlјena je saradnja sa Klubom učenika „Pikaso“ iz Zrenjaninske Gimnazije. Učenici će biti aktivni učesnici budućih muzejskih programa, volonteri i drugo. U pitanju su maturanti, učenici profesorke Dušanke Đorđević.

Ukupan broj učenika koji su učestvovali u radionicama u Narodnom muzeju Zrenjanin koje je sproveo kustos-pedagog iznosi 156.

U toku 2021. godine realizovane su i porodične radionice “Kreativno praznično uživanje” u okviru izložbe “Merak mi je…”. Radionice su održane u periodu od 27 – 30. decembra i na njima je učestvovalo 40 posetilaca (dece i roditelјa).

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja