Промоција књиге „Културно памћење тршћанских Срба“

Књига под насловом „Културно памћење тршћанских Срба“ ауторке др Миле Михајловић биће представљена зрењанинској публици у среду, 19. октобра, у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин.

Књига је јединствена научна студија која кроз теоријски и емпиријски преглед наслова дефинише два појма: културно памћење у дијаспори и националну културу у дијаспори, формира јасну, општу слику о културолошким специфичностима Срба у Трсту, као и платформу за формулисање прецизних мисија, циљева и задатака државних органа и институција у смислу очувања културног наслеђа националне мањине у иностранству. Крајњи друштвени циљ књиге је да на основу резултата анализе тровековне традиције Срба у Трсту, понуди предлог новог, јединственог и софистицираног концептуалног модела управљања националним наслеђем ван граница земље матице.

Релевантном архивском грађом и најстрожим методама научног истраживања, ово дело помера границе српског културног круга више стотина километара на запад, потврђујући да је Трст најзападније српско културно средиште, а не манастири Крка и Крупа. Као најбоље прозно дело, књига је добитник Повеље „Растко Петровић“ за 2017. годину.

О ауторки:

Др Мила (Радмила) Михајловић, рођена је у Зрењанину где је завршила основну школу и гимназију (1980) и нижу музичку школу за гитару и соло певање. Факултет је завршила у Риму на Конзерваторијуму „Санта Ћећилија“ – одсек соло певања (1989). Магистрирала је у Београду, на Факултету музичких уметности, ментор проф. Звонимир Крнетић (2002). Докторирала је са највишом оценом на тему „Културно памћење тршћанских Срба“ на Факултету за културу и медије, Универзитет „Џон Незбит“, Београд, ментор проф. др Миливоје Павловић (2016). Одлуком Матичног одбора за историју, археологију и етнологију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, дана 1. јуна 2018. године је изабрана у научно звање научног сарадника хуманистичких наука, научна грана: историја.

Др Мила Михајловић аутор је осам научних књига, од којих су неке преведене и на стране језике, добитник је награде Града Зрењанина за 2012. годину, Специјалне награде жирија италијанске књижевне награде 2014, носилац је “Златне значке” Културно просветне заједнице Србије за 2017. годину. На Сретење 2022. године поводом Дана Државности Србије, председник Републике Србије одликовао ју је Сребрном медаљом за заслуге.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности