Projekcija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku”

U ponedeljak, 28. novembra 2022. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održana prezentacija dokumentarnog filma „Pokloničko putovanje u Slavoniju, Dalmaciju i Republiku Srpsku“.

Film je nastao na osnovu privatnog materijala naših sugrađana – Dragana Todorovića, Dragana Ranisavljevića, Aleksandra Dragojevića, Predraga Lackova i Vladimira Rajića, koji su došli na ideju da utiske sa svog pokloničkog putovanja podele sa svojim prijateljima i sugrađanima.

Na svom putovanju po Slavoniji, Dalmaciji i Republici Srpskoj posetili su: manastir Dobra voda kod Vukovara, manastir Orahovica, Voćin ispod Papuka, Pakrac – sedište Vladičanskog dvora, Jasenovac – manastir Jasenovac i memorijalni kompleks Jasenovac.

Takođe i manastire u Dalmaciji – Krku, Krupu, Dragović, Kudin most, grad Knin i Kninsku tvrđavu. A u povratku Drvar, Petrovac i Petrovačku cestu, kao i Banjaluku ( Hram Hrista Spasitelja i Banski dvor).

Na prezentaciji će govoriti: Rako Tomović, istoričar i predsednik Udruženja prijatelja Hilandara, sveštenik Dejan Bojanić, Dragan Ranisavljević, član U.O. Svetosavlja i Dragan Todorović, sekretar Udruženja prijatelja Hilandara. Moderator će biti Vladislava Ignjatov, viši kustos – istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti