Пројекција документарног филма „Поклоничко путовање у Славонију, Далмацију и Републику Српску”

У понедељак, 28. новембра 2022. године, са почетком у 18 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржана презентација документарног филма „Поклоничко путовање у Славонију, Далмацију и Републику Српску“.

Филм је настао на основу приватног материјала наших суграђана – Драгана Тодоровића, Драгана Ранисављевића, Александра Драгојевића, Предрага Лацкова и Владимира Рајића, који су дошли на идеју да утиске са свог поклоничког путовања поделе са својим пријатељима и суграђанима.

На свом путовању по Славонији, Далмацији и Републици Српској посетили су: манастир Добра вода код Вуковара, манастир Ораховица, Воћин испод Папука, Пакрац – седиште Владичанског двора, Јасеновац – манастир Јасеновац и меморијални комплекс Јасеновац.

Такође и манастире у Далмацији – Крку, Крупу, Драговић, Кудин мост, град Книн и Книнску тврђаву. А у повратку Дрвар, Петровац и Петровачку цесту, као и Бањалуку ( Храм Христа Спаситеља и Бански двор).

На презентацији ће говорити: Рако Томовић, историчар и председник Удружења пријатеља Хиландара, свештеник Дејан Бојанић, Драган Ранисављевић, члан У.О. Светосавља и Драган Тодоровић, секретар Удружења пријатеља Хиландара. Модератор ће бити Владислава Игњатов, виши кустос – историчар Народног музеја Зрењанин.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности