Пројекат Толеранција: Изложба плаката и Мала ретроспектива Мирка Илића

Двојна изложба :„Пројекат Толеранција: изложба плаката“ и „Мала ретроспектива Мирка Илића“ биће свечано отворена у петак, 21. фебруара у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин.

ПРОЈЕКАТ ТОЛЕРАНЦИЈА: ИЗЛОЖБА ПЛАКАТА

Пројект „Толеранција“, основан 2017. године, до сада је пренео поруку друштвене прихватљивости посредством изложбе која је представљена публици 65 пута у 27 држава света, а коју је до данас видело преко 100000 људи. Ова иницијатива, чији је оснивач, творац и организатор, уметник и активиста Мирко Илић, приказује плакате које су дизајнирали реномирани и млади талентовани уметници чије време тек долази, из целог света, као што су Милтон Глејзер, Пола Шер, Ралф Стедман, Дејвид Хилман, Славимир Стојановић и други. На изложби су заступљени уметници из земаља од Јужноафричке Пепублике до Исланда, и од Канаде до Јапана, али и они са простора бивше Југославије. Изложба слави полазну основу свих смислених дискурса – толеранцију, и одаје јој почаст.

У свету који се све више дели према религијским и сексуалним разликама, као и према расном и националном пореклу, створена је путујућа изложба која користи јединствену моћ дизајна да нас подсети на све оно што имамо заједничко, као и на то, шта је потребно да премостимо све међусобне разлике. Једна од карактеристика изложбе Толеранција је и њено постављање у јавном простору са циљем окупљања и привлачења људи, па самим тим и промовисања мира и толеранције, а не само пуког излагања плаката. Иницијална идеја била је да дизајнери на свој начин и на свом језику интерпретирају појам толеранције, јер су управо уметници често промотери мира, и неко ко олакшава процесс помирења. Првобитно, учешће у пројекту прихватио је 21 дизајнер, да би тај број до данас био близу 150. Као резултат добили смо изложбу плаката, који су наизменично разиграни и дубоки, изненађујући и провокативни, али надасве оригинални.

МАЛА РЕТРОСПЕКТИВА МИРКА ИЛИЋА

Изложбу„Толеранција“прати и поставка посвећена аутору, под називом „Мала ретроспектива Мирка Илића“. Циљ изложбе је да подсети публику на Мирков рад из периода СФРЈ, али и да испрати његова дизајнерска решења од почетка XXИ столећана подручју Србије. Поставка приказује 26 оригиналних публикација из периода од 1979. до 2019. године, од стрипова, преко омота за плоче, па све до филмских и позоришних плаката. Један део Илићевих радова репродукован је на информативним паноима.

Мирко Илић је светски познат и признат стрип цртач, илустратор и дизајнер, који је рођен у Бијељини 1956. а успешну каријеру у СФРЈ наставио је у Њујорку (САД)

Надлежни кустос је Дејан Воргић, кустос – историчар уметности.

Изложба ће бити отворена до 3. априла 2020. године.

Улаз је слободан.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности