Пројекат „Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 7 ЈАГОДИНСКО СТАКЛО

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” посетиоци Народног музеја Зрењанин ће у периоду од 13. септембра до 15. октобра 2022. у сталној поставци Збирке примењене уметности моћи да погледају камерну поставку посвећену Јагодинском стаклу.
Јагодина је колевка српског стакларства. Прву стаклару на простору Србије под називом Аврамовац у непосредној близини Јагодине основао је Аврам Петронијевић (1791-1852), председник владе и министар спољних послова Кнежевине Србије. Мануфактура под управом земунског трговца Константина Томића је радила од 1846. до 1852. године, а радници су били пореклом из Бохемије и Баварске. Поред равног стакла за прозоре стаклара је производила: пехаре, боце (за вино и политре), чаше (за вино и ракију), чутурице, чинијице и тацнице и свећњаке.

Обновитељ јагодинског стакларства био је београдско-пештански трговац Јулије Бозитовац, који оснива нову стаклару 1879. године. До 1884. ову релативно примитивну стаклару откупљује јагодински трговац Нацко Јанковић, који са својим партнером улаже капитал у унапређење производње, које се односи пре свега на увођење парне машине, прес-машине и друге опреме. Фабрика је производила различите посуде за пиће и храну настале дувањем (у калуп или ручним обликовањем) и пресовањем. Такође је производила различите боце и балоне, тегове за папир, цилиндре за лампе, медицинско стакло, стаклене црепове и др. Предмети су најчешће декорисани осликавањем, брушењем, матирањем или гравирањем. Фабрика је учествовала на Светској изложби у Паризу 1889. године где осваја бронзану медаљу и Крушевачкој изложби 1891. где такође добија посебно признање. Стаклара је остварила запажено учешће и на Врањској занатској изложби 1892. године. За релативно кратко време Нацко Јанковић је направио успешно предузеће, али је губитак државних привилегија и прерана смрт власник оставило трага. Године 1900. део незадовољних радника који су дошли из Аустроугарске напушта стаклару, а потпуни крах фабрике се десио око 1904. године.

Тема број седам пројекта „Стаклена витрина месеца“ представиће предмете из продукције обе јагодинске стакларе. Из првобитне мануфактуре биће представљени фрагменти стаклене масе и део чаше пронађени на месту некадашње стакларе Аврамовац. Из продукције Нацка Јанковића биће представљена четири предмета: бокалчић за течне кремове и млеко, боца и чаша за пиће, као и посуда за кашичице. Предмети су настали техникама дувања и пресовања, а декорисани су лазуром, емајлом и позлатом у маниру позног историцизма.

Уједињене нације прогласиле су 2022. годину Међународном годином стакла (IYOG22), а Народни музеј Зрењанин прикључио се афирмацији стакларства пројектом “Стаклена витрина месеца“. Аутор поставке и пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.

Да подсетимо:

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почео је 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине се мења, чиме се добија на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности