Предавање о чешко-зрењанинским културно-историјским везама

У оквиру изложбе “Чешко пресовано стакло у огледалу” у Салону Народног музеја Зрењанин у среду, 12. октобра 2022. године, са почетком у 19 часова биће одржано предавање о чешко-зрењанинским културно-историјским везама.

Предавање обрађује три теме од стране три предавача: кустоса Дејана Воргића из Народног музеја Зрењанин, конзерватора саветника Бојана Којичића из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин, и историчара др Филипа Крчмара из Историјског архива Зрењанин.

Прва тема под називом “Породица Клее и црквено звоно из 1757. године” биће презентована од стране кустоса Дејана Воргића. Тема је заокупљена причом о породици чешког порекла која је оставила снажан печат у култури и историји града, а централни мотив је звоно које је родоначелник породице даровао зрењанинском Успенском храму.

Друга тема се бави ангажовањем чешких архитеката и инжењера на подизању комплекса Шећеране и Пиваре у граду, где посебно место припада архитекти Виктору Бенешу. Предавач друге теме је конзерватор саветник Бојан Којичић.

Трећа тема се бави културно историјским везама Чешке и Зрењанина, где је централно место резервисано за споразум о сарадњи који је потписан између Зрењанина и чешког града Теплица 1966. године. Презентер и предавач је историчар др Филип Крчмар.

Предавање “Чешко-зрењанинске културно-историјске везе” је део пратећег програма изложбе посвећене чешком пресованом стаклу и плод је богате међуинституционалне сарадње.

Улаз је слободан!

Да подсетимо:

Изложбу „Чешко пресовано стакло у огледалу“ публика Народног музеја Зрењанин моћи ће да погледа 20. новембра 2022. године, а на поставци су по први пут представљени предмети високих уметничких и дизајнерских квалитета који су настали техником пресовања. Предмети потичу са територије Бохемије и Моравске (касније Чехословачке), али има и оних који су произведени на подручју Србије под јасним чешким утицајем. Експонати су настали у временском распону од средине 19. века, па све до последњих деценија 20. века. На изложби су представљени предмети из јавних збирки (Народни музеј Зрењанин, Музеј града Новог Сада и др.) и више приватних колекција из Зрењанина и Београда. Други сегмент изложбе чине огледала из Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин која су први пут изложена на тематској изложби.

Аутор пројекта и изложбе „Чешко пресовано стакло у огледалу“ је кустос историчар уметности Дејан Воргић, а стручни сарадник је кустоскиња историчар уметности БиЉана Димкић Крчмар. Пројекат је подржан од стране Министарства културе Републике Србије. Изложба „Чешко пресовано стакло у огледалу“ је део званичног програма обележавања Међународне године стакла (IYOG 2022) и реализована је у координацији са Стручном групом за стакло Националног комитета ICOM-а.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности