„Ovenčani grad – Rim, Beč, Temišvar, Beograd, Zrenjanin“

U sredu, 20. marta 2024. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje arhitekte Aleksandra Stanojlovića pod naslovom „Ovenčani grad – Rim, Beč, Temišvar, Beograd, Zrenjanin“. Predavanje organizuje Društvo arhitekata Zrenjanina u saradnji sa zrenjaninskim muzejom.

Aleksandar Stanojlović (1971), je arhitekta i osnivač „Studija Žiža“ iz Pančeva, koji se specijalizovao za grafičke i kartografske publikacije i prikaze. Iz velikog broja dela primenjene kartografije zrenjaninskoj publici posebno su poznati „Kulturna mapa Banata“, „Gradovi na rekama“ i panoramski planovi različitih gradova. Aktivno se zalaže za kulturu pešačenja i vožnje bicikala u gradovima, a kao plod istraživanja publikovane se urbanističko-saobraćajne studije „Pešačke zone u starim jezgrima“, „Zelene biciklističke i pešačke staze trasama napuštenih pruga“ i turistički vodič „Tramvajem i železnicom kroz Novi Sad“. Kreator je turističkog programa „Điro di Ćiro“ – revitalizacije starih ćirinih pruga. Autor je projekta unutrašnjeg uređenja i stalne postavke rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu.

U susret nacionalnoj prestonici kulture, drugo ovogodišnje predavanje Društva arhitekata Zrenjanina donosi pregršt slajdova koji će posetiocima predstaviti sličnosti i razlike naših gradova sa primerima iz Evrope, sa posebnim osvrtom analogija i specifičnosti Zrenjanina.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti