„Овенчани град – Рим, Беч, Темишвар, Београд, Зрењанин“

У среду, 20. марта 2024. године, у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржано предавање архитекте Александра Станојловића под насловом „Овенчани град – Рим, Беч, Темишвар, Београд, Зрењанин“. Предавање организује Друштво архитеката Зрењанина у сарадњи са зрењанинским музејом.

Александар Станојловић (1971), је архитекта и оснивач „Студија Жижа“ из Панчева, који се специјализовао за графичке и картографске публикације и приказе. Из великог броја дела примењене картографије зрењанинској публици посебно су познати „Културна мапа Баната“, „Градови на рекама“ и панорамски планови различитих градова. Активно се залаже за културу пешачења и вожње бицикала у градовима, а као плод истраживања публиковане се урбанистичко-саобраћајне студије „Пешачке зоне у старим језгрима“, „Зелене бициклистичке и пешачке стазе трасама напуштених пруга“ и туристички водич „Трамвајем и железницом кроз Нови Сад“. Креатор је туристичког програма „Ђиро ди Ћиро“ – ревитализације старих ћириних пруга. Аутор је пројекта унутрашњег уређења и сталне поставке родне куће Доситеја Обрадовића у Чакову.

У сусрет националној престоници културе, друго овогодишње предавање Друштва архитеката Зрењанина доноси прегршт слајдова који ће посетиоцима представити сличности и разлике наших градова са примерима из Европе, са посебним освртом аналогија и специфичности Зрењанина.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности