Отварање изложбе „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“ у Требињу

Синоћ је у Галерији Музеја Херцеговине у Требињу поводом обележавања славе Града Требиња и Саборног храма Св. Преображења свечано отворена изложба из фонда Народног музеја Зрењанин под називом „Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“.
Изложба је премијерно била постављена у Народном музеју Зрењанин од децембра 2017. до фебруара 2018. године, а након тога је гостовала у Београду, Краљеву, Кикинди и Херцег-Новом.

Посетиоци ће у Требињу моћи да погледају 29 слика и цртежа Уроша Предића који се чувају у Народном музеју Зрењанин, а сликарев живот и стваралаштво приказани су у виду тематских целина. Народни музеј Зрењанин је једина установа у Србији која чува вредан Легат Уроша Предића. Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински Музеј доспео је готово целокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу.

Аутор изложбе је Оливера Скоко, виши кустос-историчар уметности зрењанинског Музеја, а изложба ће у Музеју Херцеговине у Требињу бити отворена до 28. септембра 2022.

На отварању су говорили: Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине, Синиша Оњин, директор Народног музеја Зрењанин, Оливера Скоко, ауторка изложбе, Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Републике Српске и Мирко Ћурић, градоначелник Требиња који је отворио изложбу.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности