Обновљена поставка словачког културног наслеђа

Обновљена поставка словачког културног наслеђа, која се налази у оквиру сталне поставке Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин, свечано ће бити отворена у четвртак, 28. децембра 2023. године, у 13 часова. Реконструкцију је подржала Канцеларија за Словаке у дијаспори кроз Асоцијацију за истраживање културе Словака у Војводини из Бачког Петровца.

Стална поставка Етнолошког одељена упознаје нас са начином живота овдашњег становништва у прошлости. Тако се на поставци могу видети, између осталог, ентеријери предњих, чистих соба из периода краја 19. и почетка 20. века. Међу њима је и приказ словачке сеоске собе која је у протеклом периоду обновљена. На обнови су радили Патрик Раго и Ивица Грујић Литавски из Асоцијације за истраживање културе Словака у Војводини. Велику захвалност дугујемо и чланицама удружења жена Ружа из Арадца: Мари Виљачиковој, Зузани Јанчовој и Мари Возафовој. Поред прања, штиркања и пеглања ношње и текстилног покућства, набављен је велики број предмета који су употпунили изглед ове собе.

У овом подухвату, мушка и женска народна ношња такође су обновљене. Део ношње је конзервиран, део је реконструисан, а један део народне ношње је набављен.

Надлежни кустос из зрењанинског музеја је Бранка Сикимић, етнолог.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности