Kao i prethodnih godina Narodni muzej Zrenjanin je i u 2014. godini bio uspešan. Ovu godinu obeležio je veliki broj posetilaca i izložbi, organizacija promocija, koncerata i predavanja, mnoštvo radionica, renoviranje stalne postavke i stručni i istraživački rad kustosa Muzeja, kao i nominacija za Evropski muzej godine i projekat audio-video vodiča kroz stalnu postavku na tablet uređajima.

BROJ POSETILACA I IZLOŽBE

Narodni muzej Zrenjanin je u 2014. godini realizovao 20 izložbi, a broj posetilaca na izložbama i u stalnoj postavci prešao je 42.000.

Najposećenija izložba u 2014. godini u Salonu bila je izložba „Carski darovi” sa 5.372 posetioca (ova izložba posvećena poklonima Josipu Brozu Titu otvorena je u 2013. godini a završila se u 2014), a zatim po broju posetilaca slede izložbe „Evropski put kafe” sa 4.234, „Sve je samo reklama” sa 3.923 posetioca i izložba radova Milene Jeftić Ničeve Kostić „Tropi”, koju je videla i publika tokom Noći muzeja.

Najposećenija izložba u Malom salonu bila je „Vunaart” sa 1.660 posetilaca.

RENOVIRANA STALNA POSTAVKA

Tokom 2014. godine otvoreni su renovirani delovi stalne postavke Likovne zbirke sa umetničkim delima nastalim u 20. veku, za posetioce je otvorena i spomen-soba Todora Manojlovića. Započeti su radovi na renoviranju Malog salona koji bi trebalo da budu završeni početkom 2015. godine.

STRUČNI RAD

U 2014. godini u zrenjaninskom Muzeju rađeno je na zaštiti muzealija u postavci i depoima, a kustosi su vršili istraživanja i objavljivali radove u stručnim publikacijama – u Radu muzeja Vojvodine i Glasniku muzeja Banata.

PROJEKTI

Narodnom muzeju Zrenjanin u 2014. godini Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je četiri projekata ukupne vrednosti preko 5.570.000 dinara. U pitanju su sledeći projekti: Zaštitna sistematska arheološka iskopavanja Atar C – Sečanj i hitna zaštitna iskopavanja na lokalitetu Šibova humka – Jaša Tomić, Rekonstrukcija Malog salona Narodnog muzeja Zrenjanin, Realizacija izložbe „Srednji Banat u Velikom ratu” i Rekonstrukcija stalne postavke Likovne zbirke 20. veka.

Od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Muzeju su odobrena sredstva za tri projekta u vrednosti od preko 1.270.000 dinara, i to:Srednji Banat u Velikom ratu 1914–1918: istraživanje i izložba, Konzervacija i restauracija eksponata Zbirke primenjene umetnosti i Tekuće popravke hodničkog dela postavke Muzeja.

Tokom 2014. godine realizovan je projekat „Audio-video vodič kroz stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin”, koji je finansirala međunarodna humanitarna organizacija – Fondacija Stavros Niarchos. Vodič instaliran na tablet uređajima prilagođen je slepim, slabovidim, gluvim i nagluvim posetiocima ali je dostupan i ostaloj publici. Tokom međuregionalne konferencije „Balkanski muzeji bez prepreka” u Sarajevu je predstavljeno 27 projekata, a prema glasanju učesnika projekat Narodnog muzeja Zrenjanin za audio-video vodič kroz stalnu postavku je proglašen za treći najbolji projekat.

OSTALE AKTIVNOSTI

Što se ostalih aktivnosti Narodonog muzeja tiče ističu se radionice i rad sa publikom školskog uzrasta, koncerti, promocije, predavanja i projekcije filmova.

Radionice

U radionicama koje su bile organizovane na tematskim izložbama i u stalnoj postavci bilo je više od 2.300 učesnika. U 2014. godini ralizovano je 14 radionica: igra „Otkrijte tajanstveni predmet” (tokom izložbe „Carski darovi”), radionice pustovanja vune tokom trajanja izložbe „VUNAART – harmonična igra vunenih senki”, radionice „Lutkarsko pozorište”, „Papirni teatar” i „Skice na parčićima – od sna do jave” (tokom trajanja „Retrospektivne izložbe scenografije i kostimografije ULUPUDS-a”), radionica „Hrabrica i Nebojša idu na izlet“ (tokom trajanja X međunarodne izložbe fotografija „Zaštićena planeta”), kreativna radionica, „Šta vidiš i kako tumačiš?” i „Kompozicija” (tokom trajanja izložbe “Evropski put kafe”), Dani evropske baštine – muzejska igraonica „Slovo po slovo, učimo nešto novo!”, Dečja nedelja 2014 – „Učionica u stripu”, radionica „Neka ova zima ispuni želje svima”, aktivnost „Pokaži šta znaš o Velikom ratu”, a tokom Noći muzeja publici je ponuđeno da učestvuje u radionici za najmlađe „Pozorište u (muzejskoj) kući”, „Kostimbalu”  (podrška Persu marketi), radionici „Srce u kalupu”, arheološkoj radionici „Vajanjem i igrom kroz arheologiju” i grafičkoj radionici – Predstavljanje tehnike duboke štampe akvatinta.

Noć muzeja

Narodni muzej Zrenjanin u 2014. godini učestvovao je osmi put u nacionalnoj Noći muzeja i za svoju vernu publiku priredio je 17 različitih dodatnih sadržaja – izložbi, radionica, postavki, koncerata… Tokom ove noći u Muzeju je bilo preko 4.700 posetilaca.

Promocije, projekcije, predavanja i koncerti

U prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin tokom 2014. godine organizovane su 32 dodatne aktivnosti, izdvajamo najznačajnije: Predavanje „Tito i sećanje na titoizam” prof. dr Todora Kuljića i Miroslava Samardžića, koncert trija Istanbul night i modni performans na otvaranju izložbe „Vunaart”, promocija knjige „Uroš Predić – nepročitani amanet” autora Sava Popovića, predavanje o Toskani, predavanje rabina Srbije Isaka Asiela „Posle nas potop”, predavanje dr Milanke Todić u okviru izložbe „Sve je samo reklama”, promocija knjige „Kako smo propevali”, promocija monografije Milene JNK u okviru njene izložbe, promocija knjige Ivane Stefanović „Privatna priča: po sadržaju jednog kofera”, koncert „Sormeh“, „Književni matine” povodom dodele nagrade Fonda Todor Manojlović, dobrotvorna aukcija slika, predavanje povodom zatvaranja izložbe Mihaila Mileta Kulačića „Priča o akvarelu”, obeležavanje Dana evropske baštine 2014, promocija knjige „Mig” Gojka Čelebića, predavanja „Banatska vojna granica i njeno ukidanje 1872. godine”, Veče etnološkog filma, revija modela studenata Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin, promocija knjige „Cvjećarnica u Kući cveća”, Filmski karavan – međunarodni filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan”, Degustacija vina, promocija knjige „Revizija novije istorije Evrope i srpsko pitanje” autora dr Branka Balja i Omaž Pavlu Aršinovu.

Ostale manifestacije

Narodni muzej Zrenjanin je tokom 2014. godine učestvovao u organizaciji i programu muzičkog festivala „Guitar Art Laureati”, kao i u Noći istraživača tokom koje su u Muzeju održana predavanja i izložba dečjih radova.

GOSTOVANJA ZRENJANINSKOG MUZEJA

Izložbe zrenjaninskog Muzeja gostovale su u drugim gradovima. Izložba „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića” tokom marta 2014. bila je postavljena u Narodnom muzeju Kikinda, a arheološka izložba „Crna Bara – Prkos” tokom aprila i maja 2014. bila je dostupna publici u Muzeju Vojvodine.

NOMINACIJA ZA NAGRADU EVROPSKI MUZEJ GODINE

Na predlog prof. dr Mile Popović-Živančević, direktorke Centralnog instituta za konzervaciju i članice Evropskog muzejskog foruma, Narodni muzej Zrenjanin prijavio se za nagradu Evropski muzej godine. Ona je zrenjaninski Narodni muzej prepoznala kao vrlo aktivnu i društveno angažovano ustanovu. Na osnovu ocena sudija Evropskog muzejskog foruma  zrenjaninski Muzej je nominovan za ovu prestižnu nagradu i našao se među 42 nominovana muzeja iz 21 države.

Evropski muzejski forum je nezavisna neprofitna organizacija iz Velike Britanije posvećena promovisanju inovacija u muzejskoj praksi i podsticanju razmene najboljih praksi i ideja širom Evrope. Evropski muzej godine i nagrada Saveta muzeja Evrope su nagrade pokrenute 1977. pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, sa ciljem prepoznavanja izvrsnosti na evropskoj muzejskoj sceni i podsticanje inovativnih procesa u muzejskom svetu.