Народни музеј Зрењанин у 2014. години

Као и претходних година Народни музеј Зрењанин је и у 2014. години био успешан. Ову годину обележио је велики број посетилаца и изложби, организација промоција, концерата и предавања, мноштво радионица, реновирање сталне поставке и стручни и истраживачки рад кустоса Музеја, као и номинација за Европски музеј године и пројекат аудио-видео водича кроз сталну поставку на таблет уређајима.

БРОЈ ПОСЕТИЛАЦА И ИЗЛОЖБЕ

Народни музеј Зрењанин је у 2014. години реализовао 20 изложби, а број посетилаца на изложбама и у сталној поставци прешао је 42.000.

Најпосећенија изложба у 2014. години у Салону била је изложба „Царски дарови” са 5.372 посетиоца (ова изложба посвећена поклонима Јосипу Брозу Титу отворена је у 2013. години а завршила се у 2014), а затим по броју посетилаца следе изложбе „Европски пут кафе” са 4.234, „Све је само реклама” са 3.923 посетиоца и изложба радова Милене Јефтић Ничеве Костић „Тропи”, коју је видела и публика током Ноћи музеја.

Најпосећенија изложба у Малом салону била је „Вунаарт” са 1.660 посетилаца.

РЕНОВИРАНА СТАЛНА ПОСТАВКА

Током 2014. године отворени су реновирани делови сталне поставке Ликовне збирке са уметничким делима насталим у 20. веку, за посетиоце је отворена и спомен-соба Тодора Манојловића. Започети су радови на реновирању Малог салона који би требало да буду завршени почетком 2015. године.

СТРУЧНИ РАД

У 2014. години у зрењанинском Музеју рађено је на заштити музеалија у поставци и депоима, а кустоси су вршили истраживања и објављивали радове у стручним публикацијама – у Раду музеја Војводине и Гласнику музеја Баната.

ПРОЈЕКТИ

Народном музеју Зрењанин у 2014. години Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је четири пројеката укупне вредности преко 5.570.000 динара. У питању су следећи пројекти: Заштитна систематска археолошка ископавања Атар Ц – Сечањ и хитна заштитна ископавања на локалитету Шибова хумка – Јаша Томић, Реконструкција Малог салона Народног музеја Зрењанин, Реализација изложбе „Средњи Банат у Великом рату” и Реконструкција сталне поставке Ликовне збирке 20. века.

Од стране Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Музеју су одобрена средства за три пројекта у вредности од преко 1.270.000 динара, и то:Средњи Банат у Великом рату 1914–1918: истраживање и изложба, Конзервација и рестаурација експоната Збирке примењене уметности и Текуће поправке ходничког дела поставке Музеја.

Током 2014. године реализован је пројекат „Аудио-видео водич кроз сталну поставку Народног музеја Зрењанин”, који је финансирала међународна хуманитарна организација – Фондација Ставрос Ниарцхос. Водич инсталиран на таблет уређајима прилагођен је слепим, слабовидим, глувим и наглувим посетиоцима али је доступан и осталој публици. Током међурегионалне конференције „Балкански музеји без препрека” у Сарајеву је представљено 27 пројеката, а према гласању учесника пројекат Народног музеја Зрењанин за аудио-видео водич кроз сталну поставку је проглашен за трећи најбољи пројекат.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Што се осталих активности Народоног музеја тиче истичу се радионице и рад са публиком школског узраста, концерти, промоције, предавања и пројекције филмова.

Радионице

У радионицама које су биле организоване на тематским изложбама и у сталној поставци било је више од 2.300 учесника. У 2014. години рализовано је 14 радионица: игра „Откријте тајанствени предмет” (током изложбе „Царски дарови”), радионице пустовања вуне током трајања изложбе „ВУНААРТ – хармонична игра вунених сенки”, радионице „Луткарско позориште”, „Папирни театар” и „Скице на парчићима – од сна до јаве” (током трајања „Ретроспективне изложбе сценографије и костимографије УЛУПУДС-а”), радионица „Храбрица и Небојша иду на излет“ (током трајања X међународне изложбе фотографија „Заштићена планета”), креативна радионица, „Шта видиш и како тумачиш?” и „Композиција” (током трајања изложбе “Европски пут кафе”), Дани европске баштине – музејска играоница „Слово по слово, учимо нешто ново!”, Дечја недеља 2014 – „Учионица у стрипу”, радионица „Нека ова зима испуни жеље свима”, активност „Покажи шта знаш о Великом рату”, а током Ноћи музеја публици је понуђено да учествује у радионици за најмлађе „Позориште у (музејској) кући”, „Костимбалу”  (подршка Персу маркети), радионици „Срце у калупу”, археолошкој радионици „Вајањем и игром кроз археологију” и графичкој радионици – Представљање технике дубоке штампе акватинта.

Ноћ музеја

Народни музеј Зрењанин у 2014. години учествовао је осми пут у националној Ноћи музеја и за своју верну публику приредио је 17 различитих додатних садржаја – изложби, радионица, поставки, концерата… Током ове ноћи у Музеју је било преко 4.700 посетилаца.

Промоције, пројекције, предавања и концерти

У просторијама Народног музеја Зрењанин током 2014. године организоване су 32 додатне активности, издвајамо најзначајније: Предавање „Тито и сећање на титоизам” проф. др Тодора Куљића и Мирослава Самарџића, концерт трија Истанбул нигхт и модни перформанс на отварању изложбе „Вунаарт”, промоција књиге „Урош Предић – непрочитани аманет” аутора Сава Поповића, предавање о Тоскани, предавање рабина Србије Исака Асиела „После нас потоп”, предавање др Миланке Тодић у оквиру изложбе „Све је само реклама”, промоција књиге „Како смо пропевали”, промоција монографије Милене ЈНК у оквиру њене изложбе, промоција књиге Иване Стефановић „Приватна прича: по садржају једног кофера”, концерт „Сормех“, „Књижевни матине” поводом доделе награде Фонда Тодор Манојловић, добротворна аукција слика, предавање поводом затварања изложбе Михаила Милета Кулачића „Прича о акварелу”, обележавање Дана европске баштине 2014, промоција књиге „Миг” Гојка Челебића, предавања „Банатска војна граница и њено укидање 1872. године”, Вече етнолошког филма, ревија модела студената Техничког факултета Михајло Пупин, промоција књиге „Цвјећарница у Кући цвећа”, Филмски караван – међународни филмски фестивал „Ухвати са мном овај дан”, Дегустација вина, промоција књиге „Ревизија новије историје Европе и српско питање” аутора др Бранка Баља и Омаж Павлу Аршинову.

Остале манифестације

Народни музеј Зрењанин је током 2014. године учествовао у организацији и програму музичког фестивала „Гуитар Арт Лауреати”, као и у Ноћи истраживача током које су у Музеју одржана предавања и изложба дечјих радова.

ГОСТОВАЊА ЗРЕЊАНИНСКОГ МУЗЕЈА

Изложбе зрењанинског Музеја гостовале су у другим градовима. Изложба „Под војвођанским небом Ивана Радовића” током марта 2014. била је постављена у Народном музеју Кикинда, а археолошка изложба „Црна Бара – Пркос” током априла и маја 2014. била је доступна публици у Музеју Војводине.

НОМИНАЦИЈА ЗА НАГРАДУ ЕВРОПСКИ МУЗЕЈ ГОДИНЕ

На предлог проф. др Миле Поповић-Живанчевић, директорке Централног института за конзервацију и чланице Европског музејског форума, Народни музеј Зрењанин пријавио се за награду Европски музеј године. Она је зрењанински Народни музеј препознала као врло активну и друштвено ангажовано установу. На основу оцена судија Европског музејског форума  зрењанински Музеј је номинован за ову престижну награду и нашао се међу 42 номинована музеја из 21 државе.

Европски музејски форум је независна непрофитна организација из Велике Британије посвећена промовисању иновација у музејској пракси и подстицању размене најбољих пракси и идеја широм Европе. Европски музеј године и награда Савета музеја Европе су награде покренуте 1977. под покровитељством Савета Европе, са циљем препознавања изврсности на европској музејској сцени и подстицање иновативних процеса у музејском свету.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности