Od januara do decembra 2009. godine u zrenjaninskom Narodnom muzeju bilo je postavljeno 30 izložbi koje je, zajedno sa stalnom postavkom, pogledalo više od 67.000 posetilaca. Ovo značajno smanjenje, pre svega broja posetilaca, je rezultat smanjenih materijalnih ulaganja neophodnih za realizaciju kvalitetnih sadržaja vezanih za izložbe.

Ono što je obeležilo 2009. godinu u zrenjaninskom Narodnom muzeju je da su kroz izložbe i prateće programe predstavljene kulture Francuske, Afrike, Kine, Japana a takođe su bili organizovani i Dani Boke. Programi koje smo organizovali bili su razlog posete ambasadora ovih zemalja našem gradu. Pored kulturne saradnje i upoznavanja sa kulturom ovih zemalja Narodni muzej omogućio je na ovaj način da se ostvari kontakt sa čelnicima našeg grada.

IZLOŽBE

U toku 2009. godine u Salonu Narodnog muzeja organizovane su sledeće izložbe: Skeleti uživo, 90 godina od završetka I svetskog rata,Bokeški san Marija Maskarelija, Melodija boja, Primarna umetnost – slike na stenama, slike na telu, Bonsai, VIII bijenale akvarela (Savremena galerija Zrenjanin), Milan Grahovac retrospektiva 1989-2009, Taj divni kolorit graždanstva, Japanske grafike: slike efemernog sveta, Slike Save Stojkova.

U Malom salonu bile su postavljene sledeće izložbe: Izložba radova Fanny Bourlat, Izložba fotografija –“Pretapanje – Morerijeka” (Osijek, Hrvatska), Ars fumandi, Pod Talijinim krovom, Izložba predmeta iz Afrike iz privatne zbirke dr Dragutina Milićevića, Sarmatska kultura na tlu Banata iz fonda NMZ, Izložba slika Martina Jonaša (ovu izložbu je otvorio ambasador Republike Slovačke), Vodozemci i gmizavci, IX Zrenjaninski susret slikara amatera (SAKUD), Naši domci, Sveta umetnost – keramika Edite Nemeš Fekete, Vizuelne beleške Žombolja, Kraljica sportova u Zrenjaninu.

U Holu zrenjaninskog muzeja posetioci su mogli da pogledaju sledeće izložbe: Savremena kineska grafika, Dečji radovi iz radionice tokom izložbe “Skeleti uživo”, Peking u svetlu letnjih olimpijskih igara, Fotografije Dušana Juvanina sa putovanja u Afriku, Srednjovekovne tvrdjave u Banatu – fotografije i grafike (Rumunija).

U delu stalne postavke – hodnik na prvom spratu – bila je postavljena izložba Svetinje Vojvodine.

NAJPOSEĆENIJE IZLOŽBE

Najposećenija izložba bila je izložba “Taj divni kolorit graždanstva – likovni život u Velikom Bečkereku u 18. i početkom 19. veka” koju je videlo  7.619 posetioca a za njom slede izložbe „90 godina od završetka I svetskog rata“ (broj posetilaca – 6.168), „Melodija boja” (6.026), „Primarna umetnost – slike na stenama, slike na telu“ (4.378).

PROMOCIJE U INOSTRANSTVU

Veliki uspeh Narodnog muzeja Zrenjanin u 2009. godini je realizacija izložbe “Taj divni kolorit graždanstva – likovni život u Velikom Bečkereku u 18. i početkom 19. veka” koja je od 16. jula do 22. avgusta bila postavljena u Mađarskoj, u Galeriji Ištvana Nađa koja pripada gradskom muzeju u Baji –  Muzeju Ištvana Tura, a izložba pod nazivom “Slikarstvo Banata od 18. do 20. veka” je bila postavljena u oktobru u Muzeju Hercegovine u Trebinju povodom kulturne manifestacije “Dučićevi dani”.

OSTALE AKTIVNOSTI

Pored izložbenih delatnosti Narodni muzej Zrenjanin nastavio je sa organizovanjem koncerata klasične muzike, promocija, književnih večeri, seminara i predavanja. Zrenjaninski Muzej učestvovao je i u 2009. godini u Noći muzeja a kroz muzej je te noći prošlo 4.317 posetilaca. Posebno ističemo da je 2009.godine Narodni muzej Zrenjanin po prvi put biodomaćin i organizator godišnje skupštine Srpskog arheološkog društva u okviru koje jeodržan i simpozijum pod nazivom «Arheologija Banata».Skup je okupioeminentne arheologe iz Srbije i zemalja regiona: Rumunije, Mađarske i Bugarske.