Народни музеј Зрењанин у 2009. години

Од јануара до децембра 2009. године у зрењанинском Народном музеју било је постављено 30 изложби које је, заједно са сталном поставком, погледало више од 67.000 посетилаца. Ово значајно смањење, пре свега броја посетилаца, је резултат смањених материјалних улагања неопходних за реализацију квалитетних садржаја везаних за изложбе.

Оно што је обележило 2009. годину у зрењанинском Народном музеју је да су кроз изложбе и пратеће програме представљене културе Француске, Африке, Кине, Јапана а такође су били организовани и Дани Боке. Програми које смо организовали били су разлог посете амбасадора ових земаља нашем граду. Поред културне сарадње и упознавања са културом ових земаља Народни музеј омогућио је на овај начин да се оствари контакт са челницима нашег града.

ИЗЛОЖБЕ

У току 2009. године у Салону Народног музеја организоване су следеће изложбе: Скелети уживо, 90 година од завршетка И светског рата,Бокешки сан Марија Маскарелија, Мелодија боја, Примарна уметност – слике на стенама, слике на телу, Бонсаи, ВИИИ бијенале акварела (Савремена галерија Зрењанин), Милан Граховац ретроспектива 1989-2009, Тај дивни колорит гражданства, Јапанске графике: слике ефемерног света, Слике Саве Стојкова.

У Малом салону биле су постављене следеће изложбе: Изложба радова Фаннy Боурлат, Изложба фотографија –“Претапање – Мореријека” (Осијек, Хрватска), Арс фуманди, Под Талијиним кровом, Изложба предмета из Африке из приватне збирке др Драгутина Милићевића, Сарматска култура на тлу Баната из фонда НМЗ, Изложба слика Мартина Јонаша (ову изложбу је отворио амбасадор Републике Словачке), Водоземци и гмизавци, ИX Зрењанински сусрет сликара аматера (САКУД), Наши домци, Света уметност – керамика Едите Немеш Фекете, Визуелне белешке Жомбоља, Краљица спортова у Зрењанину.

У Холу зрењанинског музеја посетиоци су могли да погледају следеће изложбе: Савремена кинеска графика, Дечји радови из радионице током изложбе “Скелети уживо”, Пекинг у светлу летњих олимпијских игара, Фотографије Душана Јуванина са путовања у Африку, Средњовековне тврдјаве у Банату – фотографије и графике (Румунија).

У делу сталне поставке – ходник на првом спрату – била је постављена изложба Светиње Војводине.

НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ИЗЛОЖБЕ

Најпосећенија изложба била је изложба “Тај дивни колорит гражданства – ликовни живот у Великом Бечкереку у 18. и почетком 19. века” коју је видело  7.619 посетиоца а за њом следе изложбе „90 година од завршетка И светског рата“ (број посетилаца – 6.168), „Мелодија боја“ (6.026), „Примарна уметност – слике на стенама, слике на телу“ (4.378).

ПРОМОЦИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Велики успех Народног музеја Зрењанин у 2009. години је реализација изложбе “Тај дивни колорит гражданства – ликовни живот у Великом Бечкереку у 18. и почетком 19. века” која је од 16. јула до 22. августа била постављена у Мађарској, у Галерији Иштвана Нађа која припада градском музеју у Баји –  Музеју Иштвана Тура, а изложба под називом “Сликарство Баната од 18. до 20. века” је била постављена у октобру у Музеју Херцеговине у Требињу поводом културне манифестације “Дучићеви дани”.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Поред изложбених делатности Народни музеј Зрењанин наставио је са организовањем концерата класичне музике, промоција, књижевних вечери, семинара и предавања. Зрењанински Музеј учествовао је и у 2009. години у Ноћи музеја а кроз музеј је те ноћи прошло 4.317 посетилаца. Посебно истичемо да је 2009.године Народни музеј Зрењанин по први пут биодомаћин и организатор годишње скупштине Српског археолошког друштва у оквиру које јеодржан и симпозијум под називом «Археологија Баната».Скуп је окупиоеминентне археологе из Србије и земаља региона: Румуније, Мађарске и Бугарске.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности