Posle vrlo uspešne 2006. godine Narodni muzej Zrenjanin je i u 2007. godini ostvario kontinuitet u radu organizujući zanimljive i atraktivne izložbe i ostale aktivnosti. Od januara do decembra 2007. godine u zrenjaninskom Narodnom muzeju bilo je postavljeno 27 izložbi koje je pogledalo 82.649 posetilaca.

IZLOŽBE

U toku 2007. godine u Salonu Narodnog muzeja organizovane su sledeće izložbe, koje su sve bile interesantne i atraktivne: autorska arheološka izložba Matejski brod, izložba kineskog tradicionalnog veza na svili Niti svetlosti, izložbe slika Mića Popović, Zoran Pavlović, Mediala u Vojvodini, VII Bijenale akvarela – Savremena galerija (Salon i Mali salon), Milenko Šerban, Leonardo da Vinči u Zrenjaninu, i izložba slika Franca Ajzenhuta.

U Malom salonu bile su postavljene sledeće izložbe: Milan Konjović: četvrta decenija, Izložba slika u vlasnistvu SPCO Taraš, izložba Jugoslava Vlahovića Karikatura i cenzura, NARODNO POZORIŠTE TOŠA JOVANOVIĆ U ZRENJANINU – 60 godina Dramske scene i 50 godina Lutkarske scene, Brazilska bajka – 101 mineral, Sove & sove, Izložba slika Aleksandra Prostov-Pokrovskog i Natalije Vladimirskaje, Leptiri – međunarodna izložba fotografija, Ostaci graditeljskog nasleđa na rekama i kanalima Vojvodine, Pčelarstvo u Zrenjaninu, izložba fotografija Pariski muzeji kroz kameru Tijerija Nektua i međunarodna izložba fotografija Na digitalnim krilima.

U Holu zrenjaninskog muzeja posetioci su mogli da pogledaju sledeće izložbe: 10 godina demokratske vlasti u Zrenjaninu, Crno, belo i šareno (zrenjaninske škole crtanja i slikanja za decu i mlade), Alergogene biljke oko nas, Prirodnjačke fotografije Predraga Kostina “Svet oko nas” i međunarodnu izložbu fotografija Leptiri koja je prvobitno bila postavljena u Malom salonu muzeja.

PREUZETE IZLOŽBE NARODNOG MUZEJA ZRENJANIN

Autorska arheološka izložba “Matejski brod” zrenjaninskog muzeja (autorka izložbe muzejski savetnik arheolog Snežana Marinković) preuzeta je od strane Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i bila postavljena tokom Noći muzeja, izložba slika Miće Popovića (autorka izložbe Jasmina Tutorov) koja je premijerno bila postavljena u našem muzeju bila je postavljena i u Novom Sadu u Galeriji Rajka Mamuzića a izložba “Leonardo da Vinči u Zrenjaninu” biće postavljena u okviru Festivala nauke u Beogradu 1. i 2. decembra 2007. godine.

OSTALE AKTIVNOSTI

Pored izložbenih delatnosti Narodni muzej Zrenjanin nastavio je sa organizovanjem koncerata klasične muzike, promocija, književnih večeri, seminara, predavanja i radionica za decu. Po prvi put ove godine zrenjaninski Muzej učestvovao je u Noći muzeja a početkom 2007. godine (29. januara) takođe po prvi put organizovali smo aukciju slika za pomoć pri rekonstrukciji pravoslavne crkve u Tarašu.

Koncerti: Branko Barnić (student III godine gitare na Akademiji umetnosti u Novom Sadu), Gudački trio (Dušica Polovina – viola (docent na predmetu viola na Akademiji umetnosti Novi Sad), Ana Klem – violina/violina (asistent na predmetu viola i violina na Akademiji umetnosti Novi Sad) i Hilda Sečenji – violončelo (stručni saradnik na predmetu gudački kvartet, Akademija umetnosti Novi Sad)), ansambl renesansne muzike „Arhaik”, koncert gudačkog kvarteta MEBIUS (u sastavu Peđa Milosavljević, violinista, Jelena Ristić, violinistkinja, Bisak Jožef, violista, Kristina Tokodi, violončelistkinja), a Peđa Milosavljević još jednom je gostovao u zrenjaninskom muzeju izvodeći „Četiri godišnja doba“ (u pratnji seksteta u sastavu Jelena Ristić – violina, Tibor Šiveg – violina, Ana Klem – viola, Miroslav Popović – čembalo, Saša Milosavljević – bas klarinet i Kristina Tokodi, violončelo).

Kao prateći sadržaj izložbe “Brazilska bajka – 101 mineral” u saradnji sa Ambasadom Brazila Narodni muzej Zrenjanin organizovao je “Dane Brazila u Zrenjaninu” a program je obuhvatao veče brazilske muzike, veče tradicionalnog plesa kapueire, projekcije brazilskog filma i okrugli sto  na temu privredne saradnje.

I ove godine u Narodnom muzeju Zrenjanin prikazan je izbor sa VIII Međunarodne smotre arheološkog muzeja koju je organizovao Etnografski muzej iz Beograda.

Narodni muzej Zrenjanin učestvovao je 19. maja 2007. u prvoj Noći muzeja. Program našeg muzeja obuhvatao je otvaranje tri izložbe: u Salonu otvaranje izložbe „MEDIALA U VOJVODINI“, u Malom salonu otvorena je izložba slika Aleksandra Prostova-Pokrovskog i Natalije Vladimirskaje a u Dvorani klasične umetnosti otvorena izložba pribora za jelo iz XIX veka pod nazivom „ODLOŽITE ZALOGAJ, proGUTAJTE KULTURU“. U Noći muzeja bila su organizovana i dva koncerta, nastupili su učenici zrenjaninske m.š. „Josif Marinković“ i Zrenjaninski gudački kvartet a nastupila je i pozorišna trupa „Madač“ (izvodili su odlomke iz opereta na mađarskom jeziku). U Dvorani klasične umetnosti bio je performans Salona romantičara koji okuplja ljude zainteresovane za oživljavanje vremena književnih salona. Ulaz za sve sadržaje bio je besplatan.

Zrenjaninski Narodni muzej takođe je učestvovao u obeležavanju Dana makedonske kulture u Zrenjaninu organizujući promociju makedonske digitalne kulture.

Snimljena je polučasovna emisija pod nazivom “ČUVARI SEĆANJA” koju je realizovala i emitovala TV Vojvodina.

RAD SA DECOM

U toku 2007. Pedagoško-informativne služba nastavila je svoj rad sa decom predškolskog i školskog uzrasta. Realizovane su likovne radionice: “Origami – umetnost dalekog istoka”, “Lepršavi svet leptira” i “Kad porastem biću Leonardo”, kao i izložba dečjih radova u okviru akcije Odjeci na temu sova i izložba koju je postavila Pedagoško-informativna služba “Crmo, belo i šareno –škole crtanja i slikanja za decu i mlade u Zrenjaninu”.

NAGRADE

Na proslavi Međunarodnog dana muzeja, 18. maja 2006. godine, u Leskovcu, dodeljene su godišnje nagrade Nacionalnog komiteta ICOM-a i Muzejskog društva Srbije (MDS) a Narodni muzej u Zrenjaninu proglašen je za najbolji muzej u 2006. godini. Nagrada «Mihailo Valtrović» dodeljuje se muzejskim radnicima, muzejima i muzejskim ustanovama za poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i za zapažene rezultate u stručnom radu tokom jedne godine.

TURISTIČKA DESTINACIJA

Narodni muzej Zrenjanin postao je nezaobilazna destinacija svih zvaničnika koji su bili u poseti gradu Zrenjaninu (ambasadori, ministri, delegacije privrednika…).

PEDAGOŠKO-INFORMATIVNA SLUŽBA

Pedagoško-informativna služba je bila nosilac svih aktivnosti vezanih za pripremu i realizaciju ovih izložbi. Izložbe i Stalnu postavku videlo je 82.649 posetilaca a broj grupa kojima su tumačeni sadržaji iznosi oko 1.485.

Pedagoško-informativna služba Narodnog muzeja Zrenjanin iznela je sve aktivnosti koje su realizovane u muzeju, od obaveštavanja javnosti o aktuelnim aktivnostima i izložbama, koordiniranja otvaranjima izložbi, preko tumačenja izložbi i stalne postavke.