Народни музеј Зрењанин у 2007. години

После врло успешне 2006. године Народни музеј Зрењанин је и у 2007. години остварио континуитет у раду организујући занимљиве и атрактивне изложбе и остале активности. Од јануара до децембра 2007. године у зрењанинском Народном музеју било је постављено 27 изложби које је погледало 82.649 посетилаца.

ИЗЛОЖБЕ

У току 2007. године у Салону Народног музеја организоване су следеће изложбе, које су све биле интересантне и атрактивне: ауторска археолошка изложба Матејски брод, изложба кинеског традиционалног веза на свили Нити светлости, изложбе слика Мића Поповић, Зоран Павловић, Медиала у Војводини, ВИИ Бијенале акварела – Савремена галерија (Салон и Мали салон), Миленко Шербан, Леонардо да Винчи у Зрењанину, и изложба слика Франца Ајзенхута.

У Малом салону биле су постављене следеће изложбе: Милан Коњовић: четврта деценија, Изложба слика у власниству СПЦО Тараш, изложба Југослава Влаховића Карикатура и цензура, НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ТОША ЈОВАНОВИЋ У ЗРЕЊАНИНУ – 60 година Драмске сцене и 50 година Луткарске сцене, Бразилска бајка – 101 минерал, Сове & сове, Изложба слика Александра Простов-Покровског и Наталије Владимирскаје, Лептири – међународна изложба фотографија, Остаци градитељског наслеђа на рекама и каналима Војводине, Пчеларство у Зрењанину, изложба фотографија Париски музеји кроз камеру Тијерија Нектуа и међународна изложба фотографија На дигиталним крилима.

У Холу зрењанинског музеја посетиоци су могли да погледају следеће изложбе: 10 година демократске власти у Зрењанину, Црно, бело и шарено (зрењанинске школе цртања и сликања за децу и младе), Алергогене биљке око нас, Природњачке фотографије Предрага Костина “Свет око нас” и међународну изложбу фотографија Лептири која је првобитно била постављена у Малом салону музеја.

ПРЕУЗЕТЕ ИЗЛОЖБЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ЗРЕЊАНИН

Ауторска археолошка изложба “Матејски брод” зрењанинског музеја (ауторка изложбе музејски саветник археолог Снежана Маринковић) преузета је од стране Музеја Војводине у Новом Саду и била постављена током Ноћи музеја, изложба слика Миће Поповића (ауторка изложбе Јасмина Туторов) која је премијерно била постављена у нашем музеју била је постављена и у Новом Саду у Галерији Рајка Мамузића а изложба “Леонардо да Винчи у Зрењанину” биће постављена у оквиру Фестивала науке у Београду 1. и 2. децембра 2007. године.

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Поред изложбених делатности Народни музеј Зрењанин наставио је са организовањем концерата класичне музике, промоција, књижевних вечери, семинара, предавања и радионица за децу. По први пут ове године зрењанински Музеј учествовао је у Ноћи музеја а почетком 2007. године (29. јануара) такође по први пут организовали смо аукцију слика за помоћ при реконструкцији православне цркве у Тарашу.

Концерти: Бранко Барнић (студент ИИИ године гитаре на Академији уметности у Новом Саду), Гудачки трио (Душица Половина – виола (доцент на предмету виола на Академији уметности Нови Сад), Ана Клем – виолина/виолина (асистент на предмету виола и виолина на Академији уметности Нови Сад) и Хилда Сечењи – виолончело (стручни сарадник на предмету гудачки квартет, Академија уметности Нови Сад)), ансамбл ренесансне музике „Архаик”, концерт гудачког квартета МЕБИУС (у саставу Пеђа Милосављевић, виолиниста, Јелена Ристић, виолинисткиња, Бисак Јожеф, виолиста, Кристина Токоди, виолончелисткиња), а Пеђа Милосављевић још једном је гостовао у зрењанинском музеју изводећи „Четири годишња доба“ (у пратњи секстета у саставу Јелена Ристић – виолина, Тибор Шивег – виолина, Ана Клем – виола, Мирослав Поповић – чембало, Саша Милосављевић – бас кларинет и Кристина Токоди, виолончело).

Као пратећи садржај изложбе “Бразилска бајка – 101 минерал” у сарадњи са Амбасадом Бразила Народни музеј Зрењанин организовао је “Дане Бразила у Зрењанину” а програм је обухватао вече бразилске музике, вече традиционалног плеса капуеире, пројекције бразилског филма и округли сто  на тему привредне сарадње.

И ове године у Народном музеју Зрењанин приказан је избор са ВИИИ Међународне смотре археолошког музеја коју је организовао Етнографски музеј из Београда.

Народни музеј Зрењанин учествовао је 19. маја 2007. у првој Ноћи музеја. Програм нашег музеја обухватао је отварање три изложбе: у Салону отварање изложбе „МЕДИАЛА У ВОЈВОДИНИ“, у Малом салону отворена је изложба слика Александра Простова-Покровског и Наталије Владимирскаје а у Дворани класичне уметности отворена изложба прибора за јело из XИX века под називом „ОДЛОЖИТЕ ЗАЛОГАЈ, проГУТАЈТЕ КУЛТУРУ“. У Ноћи музеја била су организована и два концерта, наступили су ученици зрењанинске м.ш. „Јосиф Маринковић“ и Зрењанински гудачки квартет а наступила је и позоришна трупа „Мадач“ (изводили су одломке из оперета на мађарском језику). У Дворани класичне уметности био је перформанс Салона романтичара који окупља људе заинтересоване за оживљавање времена књижевних салона. Улаз за све садржаје био је бесплатан.

Зрењанински Народни музеј такође је учествовао у обележавању Дана македонске културе у Зрењанину организујући промоцију македонске дигиталне културе.

Снимљена је получасовна емисија под називом “ЧУВАРИ СЕЋАЊА” коју је реализовала и емитовала ТВ Војводина.

РАД СА ДЕЦОМ

У току 2007. Педагошко-информативне служба наставила је свој рад са децом предшколског и школског узраста. Реализоване су ликовне радионице: “Оригами – уметност далеког истока”, “Лепршави свет лептира” и “Кад порастем бићу Леонардо”, као и изложба дечјих радова у оквиру акције Одјеци на тему сова и изложба коју је поставила Педагошко-информативна служба “Црмо, бело и шарено –школе цртања и сликања за децу и младе у Зрењанину”.

НАГРАДЕ

На прослави Међународног дана музеја, 18. маја 2006. године, у Лесковцу, додељене су годишње награде Националног комитета ИЦОМ-а и Музејског друштва Србије (МДС) а Народни музеј у Зрењанину проглашен је за најбољи музеј у 2006. години. Награда «Михаило Валтровић» додељује се музејским радницима, музејима и музејским установама за посебан допринос унапређивању и развијању музејске делатности, као и за запажене резултате у стручном раду током једне године.

ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА

Народни музеј Зрењанин постао је незаобилазна дестинација свих званичника који су били у посети граду Зрењанину (амбасадори, министри, делегације привредника…).

ПЕДАГОШКО-ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

Педагошко-информативна служба је била носилац свих активности везаних за припрему и реализацију ових изложби. Изложбе и Сталну поставку видело је 82.649 посетилаца а број група којима су тумачени садржаји износи око 1.485.

Педагошко-информативна служба Народног музеја Зрењанин изнела је све активности које су реализоване у музеју, од обавештавања јавности о актуелним активностима и изложбама, координирања отварањима изложби, преко тумачења изложби и сталне поставке.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности