Народни музеј Зрењанин у 2005. години

У току 2005. године Народни музеј Зрењанин завршио је део радова у унутрашњости музеја. Спољна фасада је сређивана у току 2004. године али у унутрашњем делу Музеја последице невремена која је била у августу 2003. године потпуно су онемогућавале рад Музеја. Сталне поставке, радни простор и депои су претрпели велика оштећења. На срећу експонати и музеалије благовременом заштитом остали су неоштећени.

Августа 2005. године завршено је уређивање и адаптирање изложбених простора Музеја: Новог салона, површине преко 200 м2 са најсавременијом опремом и осветљењем, Малог салона и Хола Музеја.

Нови Салон Народног музеја свечано је отворен 27. августа 2005. године изложбом слика Уроша Предића. Број посетилаца премашио је 17.000 а на самом отварању било је преко  хиљаду и по људи. У Новом салону уследиле су изложба слика Саве Шумановића и изложба стилског намештаја “Сто лица столица”.

Упоредо са изложбеним активностима у великом Салону реализује се и неколико изложби у Малом салону: “120 године организованог занатства”, међународна изложба фотографија “Чудесни свет вилинских коњица”, “Плакат као историјски извор” и “110 година опште болнице Ђорђе Јоановић”. Такође је организована и ИВ српско-бугарска етнолошка конференција која је оцењена као један је од најважнијих научних скупова у етнолошкој и антрополошкој научној области у овој години.

Међу активностима за 2005. годину треба споменути и археолошка ископавања “Подумка” код Орловата и публикацију у припреми под називом “Актуелни проблеми прелазног периода из старчевачке у винчанску културу”.

Народни музеј жели да своју пажњу усмери ка најмлађим суграђанима, “Одјеци” је заједничко име за све активности  Педагошко-информативне службе које се везују за тематске изложбе Народног музеја а укључују децу предшколског и школског узраста као и све заинтересоване појединце. До сада је у Холу Музеја реализована изложба дечјих радова инспирисаних фотографијама вилинских коњица под називом “Још један из чудесног света” и у сарадњи са зрењанинским школама и вртићима акциије “Гостујућа школа” и “Музичке столице”.

Поред многобројних тематских изложби и активности Стална поставка ипак остаје најзначајнији простор у Музеју где се презентује културно-историјско наслеђе једне средине. После паузе од две и по године део Сталне поставке, који обухвата ликовну и примењену уметност и легате, поново је отворен за посетиоце.

Уметнички део Сталне поставке, који ће после две и по године поново бити отворен за јавност, обухвата два сегмента – ликовну и примењену уметност.

Део збирке ликовне уметности изложен у Сталној поставци по значају представља једну од највреднијих збирки у Војводини а по садржини пресек онога што се у периоду од XВИИИ до краја XX века на уметничком плану збивало у Војводини и шире, са посебним акцентом на Банат и великобечкеречке сликарске атељее. Посебну целину Сталне поставке чине легати: Уроша Предића, Паулине Сударски, Тивадара Вањека, Злате Марков Барањи, Љубице Тапавички и др.

Део збирке примењене уметности чини заокружену целину Уметничког одељења Народног музеја обухватајући предмете сакупљене од самог оснивања Музеја 1906. године. Колекцију сачињавају експонати од порцелана, фајнаса, стакла, метални предмети и комади стилског намештаја. Овај део поставке доноси пресек племићког, али претежно грађанског ентеријера са предметима покућства Војводине у временском распону од XВИИИ до краја XИX века.

Народни музеј Зрењанин 2005. годину завршава отварањем ретроспективне изложбе Југослава Влаховића, врхунског нашег и светског карикатуристе и илустратора у Малом салону Народног музеја Зрењанин у четвртак 29. децембра Мала ретроспективна шетња кроз галерије, новине, књиге и плоче.

Влаховић је професор на Факултету примењених уметности у Београду и ради као уредник и илустратор у часопису НИН а карикатуре му редовно објављују и многобројни листови и часописи у иностранству Њујорк Тајмс (Тхе Неw Yорк Тимес), Винер Журнал (Wиенер Јоурнал), Л Монд (Ле Монде), Ди Цајт (Дие Зеите), Ла Републик (Ла Репубблиц) и многи други.

Добитник је читавог низа награда од којих ћемо поменути награду “Пјер”, награду “УНЕСКО”, награда “Интернет и комуникација Канада”, награда “Омиа” Јапан и друге.

На изложби у Народном музеју Зрењанин ће бити представљане карикатуре, илустрације и графичка опрема књига (урадио преко 50), графички дизајн плоча и касета, илустрације часописа и публикација итд.

Интернет презентација Народног музеја је редизајнирана и побољшана, тако да се сви заинтересовани грађани  могу путем интернета упознати са активностима и  актуелностима у зрењанинском Музеју. Wеб адреса је: www.muzejzrenjanin.org.yu

Број посетилаца Народног музеја у 2005. години премашио је цифру од 30.000, што је највећи број посета на тематским изложбама на годишњем нивоу у последњих 15 година иако је музеј за посете грађана био отворен само три месеца (од изложбе слика Уроша Предића 27. августа 2005.). Народни музеј ће се потрудити да и у 2006. години привуче што више посетилаца својим изложбама и Сталном поставком, а за сам почетак наредне године испланиране су изложбе “Патријарх Јосиф Рајачић” (средином јануара) и “Историја спорта у Зрењанину”.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности