Мали кустоси – велике приче

„Мали кустоси – велике приче“ назив је пројекта Народног музеја Зрењанин намењеног младима узраста од 13 до 19 година и има за циљ њихово активно укључивање у интерпретацију завичајног културног наслеђа презентованог на сталној поставци Музеја. Ученици основних и средњих школа који су исказали интересовање за учешће најпре су са музејским педагогом обилазили поставку, а потом у складу са својим афинитетима бирали теме које ће бити фокус њиховог истраживања и презентације у видео-форми.

У првој фази у пројекат су се укључили ученици основних школа „Вук Караџић“ из Зрењанина и „Урош Предић“ из Орловата, као и ученици Средње пољопривредне школе, СМШ „Јосиф Маринковић“ и ученици Зрењанинске гимназије. Ученици су као теме одабрали фосилне остатке мамута који се чувају у оквиру Природњачког одељења, златовез и капе златаре из Етнолошког одељења, Легат породице Варади, детињство и почетак стваралаштва Уроша Предића, скулптуру „Сирочићи“ керамичарке Злате Марков Барањи и сликарство Стевана Алексића.

Друга фаза пројекта, која је обухватала снимања у Народном музеју Зрењанин, управо је завршена и предстоји нам период за монтирање, а затим и премијерно представљање наших резултата. Завршетак пројекта се очекује у децембру, када ће публици и широј јавности бити представљен видео материјал који ће ученици заједно са професионалним сниматељима и монтежерима приредити а у којима путем нарације објашњавају горе наведене теме првенствено својим вршњацима, али и широј публици.

Све фазе пројекта као и завршни материјал биће пласирани на друштвеним мрежама Facebook, Инстаграм, ТикТок, Twitter и Youtube.

Надамо се да ће пројекат заживети као редовна програмска активност са младима Педагошко-информативне службе Народног музеја Зрењанин. Ауторке пројекта су Ивана Арађан, виши музејски педагог и Сања Врзић, виши организатор музејских активности. Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности