Концерт „Традиција спаја“ састава „Дуо Цордис”

Концерт „Традиција спаја“ састава „Дуо Цордис” (Ана Алексић Шајрер – сопран и Тина Николовски – пијанисткиња) као први овогодишњи промотивни концерт Хорског фестивала „Слободан Бурсаћ” одржаће се у Салону Народног музеја Зренајнин, у  петак, 6. марта 2020. године у 19 часова. Након наступа овог састава у Културном центру Србије у Паризу 13. фебруара ове године и зрењанинска публика уживаће у њиховом музицирању.

Пројекат „Традиција спаја“ састава „Дуо Цордис” настао је из потребе да презентује српску соло песму широком спектру публике у Србији и иностранству. Кроз спој традиционалног и новог, извођењем дела родоначелника и најзначајнијег романтичарског аутора српске соло песме – Јосифа Маринковића и дела српских савремених композитора које су настале под надахнућем поменутог ствараоца, публици ће бити презентован занимљив приступ развитку овог жанра.

Кроз разновстан опус песама Јосифа Маринковића публика ће имати прилику да чује до скоро непознате и необјављене нотне записе и ређе извођене композиције мајстора овог жанра, песме створене цитирањем и уметничком обрадом народних мелодија, песме компоноване у стилу који је близак фолклору (такозване севдалинке) као и песме оригиналне инспирације настале на стихове Маринковићевих савременика. Дуо Цордис ће кроз музичку реализацију презентовати и део српске антологијске лирике која је коришћена како у Маринковићевим, тако и у песмама савремених аутора. Спајањем новог и старог формира се компактна целина и образлаже утицај традиције на савремена остварења.

Ауторке пројекта су се за овај концерт одлучиле за извођење соло песама Јосифа Маринковића и соло песама са Позивног композиторског конкурса за соло песму манифестације „Обзорја на Тиси“ – Дани Јосифа Маринковића. Одабране песме композитора Милане Стојадиновић-Милић, Вере Миланковић, Светозара Саше Ковачевића, Минте Алексиначког, Станка Шепића, Мирољуба Аранђеловића Расинског и Зорана Христића писане веома различитим стиловима компоновања настале су у периоду од 1998. до 2014. године. Изабравши да програм не сачине хронолошки, у првом делу програма ће извести композиције савремених аутора, а у другом делу композиције Јосифа Маринковића.

Концерт се организује у оквиру промотивног програма 7. Хорског фестивала „Слободан Бурсаћ”, а организатори концерта су КултурКицк Цреативе Продуцтионс и Културни центар Зрењанина у сарадњи са Народним музејом Зрењанин.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности