Извештај са радионица ТОЛЕРАНЦ&ЈА

Током прве половине марта, непосредно пре увођења мера заштите против ширења вируса Цовид 19, започели смо рад са средњошколцима у ликовним радионицама на тему толеранције. Радионице су пратиле тему изложбе која је постављена у Салону Музеја – Пројекат: Толеранција и Мала ретроспектива Мирка Илића. Ученици су добили основне информације о изложби, анализирали неке од најзанимљивијих плаката, дискутовали на тему толеранције и горућих проблема у друштву, а то су присуство верске, расне, националне, сексуалне и других видова дискриминације и нетолерантности „другог“. Задатак ученика био је да креирају свој плакат на тему толеранције и тако искажу своје виђење и упуте критику савременог друштва. Техника је била комбинована, са акцентом на колаж, уз могућност коришћења темпере, фломастера, оловке и др.

Од планираних неколико, одржане су две радионице, у којима су ученици ХПТШ „Урош Предић“ и ученици Средње техничке и Средње пољопривредне школе израдили занимљиве и аутентичне радове на поменуту тему. Захваљујемо се професоркама ликовне културе Ани Станар и Душанки Ђорђевић на сарадњи.

Радионице је водила Ивана Арађан, кустос-историчар уметности, док је ђацима смернице и савете око практичног рада давао мр сликарства Милан Граховац.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности