Početak Erasmus+ projekta “Train2Sustain”

Oct 1, 2021

„Narodni muzej Zrenjanina, sa svojim partnerima iz Slovenije, Austrije i Grčke otpočeo je realizaciju evropskog Erasmus + projekta, pod nazivom ’Train2Sustain’. Radi se o projektu koji se primarno bavi mladima, angažovanim na polju kulture, bilo da su u pitanju mladi umetnici ili mladi edukatori, posebno u svetlu novonastale situacije izazvane Kovid virusom. Projekat je takođe namenjen i zaposlenima u kulturi koji rade sa mladima.

Pet partnerskih organizacija, tokom naredne dve godine, sarađivaće kako bi istražili što efikasnije nove načine predstavljanja kulturnih sadržaja, koristeći različite digitalne alate. U planu je i stvaranje internet okruženja koje će ponuditi zainteresovanima rezultate projekta. Mladima, kao i onima koji sa njima rade, trebalo bi kroz projekat pružiti odgovore koje veštine i digitalne alate mogu koristiti da predstave svoj rad i u uslovima stvorenim pandemijom Kovida – 19, kada je ograničen ili onemogućen rad ustanova kulture.
Cilj projekta je i da istraži kako su umetnici i zaposleni u kulturi prošli kroz težak period izolacije, zatvaranja i socijalne distance tokom pandemije, kao i kako da se bolje umreže i povežu, kako bi bolje afirmisali svoj rad u novonastalim okolnostima.

Prve aktivnosti bile su posvećene pripremi snimanja filmova kojim bi se na društvenim mrežama predstavio određen sadržaj iz arheološke zbirke Muzeja, rad dva umetnika/zanatska radnika, kao i metod koji bi pomogao edukatorima da predstave mladima bilo koji sadržaj iz kulture, posebno onaj sadržaj koji se obrađuje i u školskim programima. Radi se o storytelling metodi, kojom se kroz pripovedanje i emotivno angažovanje učesnika, na zabavan način predstavlja neki sadržaj, ili se afirmiše nov umetnički sadržaj. Planirano je snimanje jedne radionice sa decom u Muzeju, i dva intervjua sa umetnicima/zanatskim radnicima, koji treba da ih predstave publici na zabavan, neklasičan način. Obavljeni su razgovori sa umetnicima, snimateljem i vodteljima radionica. Tokom jeseni snimaće se materijal i analizirati učinak koji snimljeni materijal na društvenim mrežama ima u odnosu na klasičan, biografski, hronološki, uobičajeni način prezentovanja sadržaja ili umetnika.“

Pročitajte još

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja