Изложба оригиналних стрип-табли и илустрација из серијала ЗАГОНЕТАЧ: ГОДИНА ПРВА / THE RIDDLER: YEAR ONE

Бацајући ново светло на настанак филмског и стрип јунака Бетмена, у Малом салону Народног музеја Зрењанин у четвртак, 27. октобра 2022. године, са почетком у 19 часова биће отворена изложба оригиналних стрип-табли и илустрација из серијала „Загонетач: Година прва” аутора Стевана Субића.

Пред нама је једна од ретких прилика у историји поп културе и савремене уметности када се Холивуд и стрип сусрећу у једној тачки, а удео у свему томе има и Зрењанинац Стеван Субић, стрип-цртач. Серијал који као писац потписује славни холивудски глумац Пол Дејно (Paul Dano), а који илуструје Стеван Субић, један од најпризнатијих светских стрип аутора у својој генерацији, налази се на челу малог броја сличних примера у досадашњој историји стрипа, а први је под етикетом највећег издавача стрипа данас Ди-си Комикса (DC Comics).

Славни глумац потписује стрип који је везан за планетарни филмски хит „Бетмен”, штавише његов је званични приквел (преднаставак). Стрип редизајнира амбијент Готама и говори о постанку Бетмена и Загонетача кога Пол Дејно игра у новом филму. Ово издање послужиће као полазна тачка за тумачење и читање Мет Ривсове предстојеће франшизе коју је отпочео ове године филмом „The Batman”.

У Малом салону Народног музеја Зрењанин ће ексклузивно, по први пут бити јавно изложене оригиналне табле из прве епизоде стрипа, свега један дан након светске премијере у САД, омогућавајући публици у Зрењанину и гостима изложбе да ову епизоду виде пре већине публике у САД и широм света. Стрип-серијал „ЗАГОНЕТАЧ: ГОДИНА ПРВА”, један од три најишчекиванија наслова на тлу САД-а и један од најантиципиранијих стрип-серијала глобално.

Изложба обухвата 31 оригиналну таблу из стрипа, уз принтове у колору, насловне стране епизода 1 и 2, као и скице, дизајн карактера, поставке, илустрације и цртеже настале током фазе припрема за рад. На поставци ће се наћи и оригинални примерци штампаног издања прве епизоде.

Аутор Стеван Субић јануара ове године премијерно је изложио радове за стрип о Конану у свом родном Зрењанину, и жели да настави да о свом граду шири добар глас широм Европе и света. Ова изложба Зрењанин и Народни Музеј Зрењанин поставља у само жариште најважнијих догађаја за уметност стрипа и савремену уметност иначе.

Изложба се издваја и по томе што је по формату и садржају прва овакве врсте у више од 140 година дугој историји стрипа као израза у Србији, а такође је и прва самостална изложба неког стрип-аутора у зрењанинском музеју. Надлежни кустос је Душан Маринковић, виши кустос НМЗ.

Оригиналне стрип-табле и илустрације из серијала „Загонетач: Година прва” публика ће имати прилику да погледа до средине новембра, а током трајања изложбе биће уприличене бројне тематске вечери, разговори са публиком и гостима и други пратећи садржаји.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности