Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021

May 12, 2022

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i povodom obeležavanja Evropske noći muzeja u subotu, 14. maja 2022, u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ autorke Branke Sikimić, višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja Zrenjanin. Recenzent pratećeg kataloga je prof. dr Vesna Marjanović.

Izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ pruža osvrt na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikuplјanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavlјenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Ovom izložbom prihvatili smo se veoma izazovnog muzejskog zadatka, a to je da kroz odabranu temu prikažemo način popunjavanja muzejske zbirke Etnološkog odelјenja u poslednjih 20 godina 21. veka. Reč je o izuzetno velikom broju prinovlјenih predmeta (500 primeraka) koji su od velike vrednosti i uglavnom su proizvodi zanatlija ili domaće radinosti. Samim tim, oni nam pružaju veoma dobar uvid u zanatsku i domaću radinost naroda sa ovog područja. Svi predstavlјeni predmeti iako pripadaju prošlim vremenima, ušli su u sadašnjost i prenose poruke prošlosti. To i jeste vrednost jer sa sobom nose identitet kako lični tako i kolektivni i prenose određena saznanja budućim generacijama.

Izložba ukazuje i na važnost opšte socijalne integracije u formiranju okvira za kulturu sećanja, jer vlasnici predmeta koji stižu u muzej, podjednako su važni akteri u formiranju kulture sećanja i pamćenja. Nјihovom nesebičnošću rad muzeja, kao institucije, značajno se unapređuje i razvija. Imena vlasnika predmeta, a iznad svega njihova namera da se sačuvaju dokumenti našeg kulturnog nasleđa, ostaće svetlo ispisani primeri i spomeni budućim generacijama kako se poštuju, čuvaju i vole kulturno-istorijske vrednosti iz bogate prošlosti i sadašnjosti našeg naroda.

Većina predmeta koji će se naći na postavci datiraju iz prve polovine XX veka, poput različitih peškira, dozidnica, ćilima, bućkalica za maslac, kredenca, delova narodne arhitekture, ćurčijskog alata, porodičnih fotografija, kolevke, dečijih kolica, odeće, igračaka za decu, ali na izložbi će moći da se vidi i krupač iz 1876. godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja