„Историја живота у сликама”

Вече посвећено новинској фотографији под називом „Историја живота у сликама” биће одржано у четвртак, 28. јула 2022, у 20 часова у Атријуму Народног музеја Зрењанин.  Повод је затварање изложбе „Зрењанин о Зрењанину” која представља преко 60 документарних фотографија чији су аутори Бранислав Милин и Љуба Милосављевић, некадашњи фото₋репортери и уредници фотографије листа Зрењанин. Фотографије приказују историју града у другој половини XX века, сфере живота на којима су радници у фабрикама, људи на улицама, токови конструкције односно деконструкције појединих објеката, мостова, па и читавих историјских епоха.

На предавању ће бити речи о новинској фотографији, у контексту листа Зрењанин, као и о значају и улози фотографије као визуелног медија у оквиру локалног и национаног наслеђа. На предавању ће говорити Далибор Бубњевић, генерални директор, главни и одговорни уредник листа Зрењанин, Јован Његовић Дрндак, фото-репортрер и уредник фотографије листа Зрењанин, Душан Маринковић, виши кустос, академски фотограф Народног музеја Зрењанин и Ивана Арађан, виши кустос, историчар уметности.

Да подсетимо:

Изложба новинских фотографија под називом „Зрењанин о Зрењанину, организована је поводом 70 година од оснивања листа Зрењанин и отворена је почетком јула 2022. године у Малом салону зрењанинског музеја. Изложене фотографије припадају архиви недељника Зрењанин и приватној колекцији Бранислава Милина, а снимљене су у периоду од шездесетих па све до деведесетих година прошлог века. Овај својеврсни времеплов вредно је сведочанство о развоју Зрењанина и ономе што се у граду дешавало током последњих 40 година XX века.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности