Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“

Nov 9, 2021

U subotu, 13. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan Festival tradicionalnih instrumenata „Rog Banata“ koji već treću godinu za redom organizuje Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina.

Cilj festivala je predstavljanje izvornih instrumenata u svom originalnom obliku. Za odabir učesnika najvažnija je izvornost kako u muziciranju, tako i u samom nastupu (nošnji). Iz tog razloga svake godine festival isprati i stručna javnost, redovni gosti su profesori sa fakulteta u Beogradu i Novom Sadu i stručni saradnici SANU. Festival ima i edukativni karakter, pošto je pored sviranja deo programa i teorijsko predstavljanje instrumenata (karakteristike, način izrade, namena).

Festival je međunarodni, a ove godine u fokusu je Makedonija. Dolaze učenici i profesori iz Državnog muzičko-baletskog centra „Ilija Nikolovski – Luj“ u Skoplju, odsek za tradicionalnu muziku i igru. Publika će imati priliku i da se upozna sa više tradicionalnih mađarskih, rumunskih i rusinskih instrumenata. Naravno, biće predstavljeni i srpski instumenti, na prvom mestu troglasne vojvođanske gajde.

Udruženje građana „Banatske Gajde“ iz Zrenjanina već dugi niz godina radi na edukaciji i promociji narodnog stvaralaštva Srbije, sa posebnim naglaskom na Banat. U okviru ovog Udruženja postoji i izvorna pevačka grupa „Seferini“ koja neguje izvornu pesmu Srba starosedelaca Banata. U okviru svog rada Udruženje organizuje radionice na koje dolaze studenti sa etnomuzikoloških smerova Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda i Novog Sada.

Pokrovitelj festivala je Grad Zrenjanin.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja