Едукативни програми

Актуелни програми

Ускоро…

Едукативни програми за децу и породицу

Упознајте музеј на забаван и интерактиван начин. Ови програми имају за циљ да породичним посетама пруже другачије искуство које ће, надамо се, развити пријатна сећања на посету Музеју.

Музејска потрага

Уз помоћ скривених трагова, пронађите задате предмете. Потрага је тако осмишљена да ће вас провести кроз целу сталну поставку Музеја.

Едукативни програми за ученике основних школа

Едукативни програми су намењени наставницима разредне и предметне наставе и њиховим ученицима.

Учење у музеју не може заменити школу, али може послужити да се стекну нова или допуне већ постојећа знања и вештине. Упознајте своје ученике са богатством и разноврсношћу природног, културног и историјског наслеђа средњег Баната.

У сарадњи са школама, Музеј припрема едукативне програме у сталној поставци који су у корелацији са наставним програмом. Поред већ постојећих, увек смо отворени за сугестије и предлоге за нове програме.

Можете и самостално (без присуства музејских стручњака) да одржите час у просторијама Музеја, уколико желите неку наставну јединицу да повежете са музејском баштином, или само желите да изађете из учионице.

Било који од програма да изаберете, потребно је да најавите долазак и проверите приступачност у жељеном термину позивањем телефоном или на имејл pedagoskamuzej@gmail.com

У једном термину могуће је присуство само једног одељења!

Едукативни програми за младе

Едукативне програме за ученике узраста од 13 до 19 година Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу спроводи током целе школске године. Програми и активности који се организују су едукативне и креативне радионице, тематска вођења кроз сталну поставку музеја и тематске изложбе, организовање изложби радова насталих у радионицама, организовање ликовних конкурса и друго. 

„Мали кустоси – велике приче“ назив је пројекта Народног музеја Зрењанин намењеног младима узраста од 13 до 19 година и има за циљ њихово активно укључивање у интерпретацију завичајног културног наслеђа презентованог на сталној поставци Народног музеја Зрењанин. Више информација о пројекту на линку: Мали кустоси – велике приче 

 

 

„TALE –  Fast Forward“, 

Teach Art Learn English (ТALE) je иновативни пројекат осмишљен кроз сарадњу Спомен-збирке Павла Бељанског са Удружењем наставника енглеског језика (English Language Teacher’s Association – ЕLTA) Србијe, подржан од стране Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе. Пројектом се путем активног учења енглеског језика промовише културно наслеђе које се чува у Спомен-збирци Павла Бељанског.

Током 2018. и 2019. године TALE тим (у чијем саставу су четири наставника/едукатора енглеског језика и један виши кустос Спомен-збирке), уз консултације са др Вероником Алварез (експертом из САД), осмислио је како се, на младима близак начин, може представити колекција Павла Бељанског. Садржајне дискусије довеле су до задатака са прецизно дефинисаним циљевима: учење терминологије из области ликовних уметности и вежбање споразумевања на енглеском језику, кроз пет тематских целина – пејзаж, жанр, акт, мртва природа и портрет. Више информација на линку: https://beljanskimuseum.rs/teach-art-learn-english/

Током 2021. године, овај пројекат је примењен и на експонатима из сталне поставке Уметничког одељења зрењанинског музеја. Обуку за одржавање програма TALE похађале су Ивана Арађан, кустос – историчар уметности и музејски педагог, и наставнице енглеског језика Љиљана Марков и Славица Микић, које су осмислиле и приредиле радне листове за ђаке.

Радионице у трајању од 90 минута подељене су у два сегмента: кустоско тумачење (45 минута) и самостални рад ђака (45 минута). Након обиласка музеја с кустосом, ђаци се деле у пет група у складу са тематским целинама, бирају уметничко дело које ће анализирати и кроз рефлексивно размишљање, подстичу се да пажљиво промисле о доживљеном искуству и оном што су научили током посете. Теме које су одабране за рад у Народном музеју Зрењанин тичу се примењене и ликовне уметности (сликарства, скулптуре). Ученици ће се упознати са Уметничким одељењем музеја, терминолошки вежбати речник везан за теме из уметности, научити нешто ново или утврдити своја претходна знања из ове области. 

Било који од програма да изаберете, потребно је да најавите долазак и проверите приступачност у жељеном термину позивањем телефоном 023/ 561 – 841 (локал 19, тражити Ивану Арађан) или на имејл pedagognmz@gmail.com

Едукативни програми за сениоре

Приликом најављивања посете група сениора актуелне радионице могу да се прилагоде њиховим захтевима.

Контакт: pedagoskamuzej@gmail.com

Вођене туре

Вођене туре су најчешћи облик анимације групних посета. Том приликом посетиоци обилазе сталну поставку уз тумачење музејског водича који пружа основне информације о музеју и презентује најзначајније музејске предмете.

Контакт: pedagoskamuzej@gmail.com