Археолошка поставка у ОКЦ Сечањ

Народни музеј Зрењанин је крајем јула месеца 2011. године потписао уговор о реализацији Сталне изложбене поставке Археолошког одељења са Месном заједницом из Сечња. Том приликом је договорено да се изложба археолошког материјала који потиче са територије општине Сечањ реализује у просторијама Образовног културног центра. Читав пројекат финансиран је средствима Министарства културе, информисања и информационог друштва, а руководилац и аутор у име Музеја је била Снежана Маринковић, музејски саветник и археолог. Након дефинисања свих уговорних обавеза кренуло се у реализацију поставке, за коју је било неопходно направити избор експоната, израдити седам витрина и паное који прате изложбу и презентују локалитете са којих предмети потичу. Изложбена поставка је отворена у септембру исте године.

Стална изложбена поставка је презентовала богатство археолошких локалитета у широј околини Сечња са циљем едукације омладине и становништва о прошлости свог краја, али и обогаћивања културне понуде општине. Из фонда Народног музеја Зрењанин за поставку је издвојено педесетак експоната са локалитета Циглана Радованов (оставе I, II, III) у виду наруквица, огрлица, наногвица, дугмади и шупљих секира из позног бронзаног доба, као и урне, чанкасти новац и фрагменти посуда из средњег века са налазишта Фабрика алатних машина и некрополе Атар Ц. Посебну пажњу на поставци скреће оштећени готички корпус за крст у виду Христа са трокраком круном из 13. века.

Крајем маја 2012. године, Народни музеј Зрењанин је општини Сечањ упутио допис са циљем проширења дотадашње сарадње која би се кретала у правцу отварања правог депанданса или истуреног одељења, који би у стручном смислу покривало различите области као што су археологија, етнологија и историја. Услед сложености подухвата, мањка финансија и недостатка простора од ове идеје се одустало. Поставка Археолошког одељења у Сечњу је и данас након 10 година отворена за јавност у Културном центру и може бити полазна основа за даље унапређење сарадње међу институцијама.

Панорама