Ауторско вођење кроз изложбу „Сецесија у Великом Бечкереку“

У петак, 25. октобра 2024. године, са почетком у 19 часова Дејан Воргић, кустос – историчар уметности и аутор изложбе „Сецесија у Великом Бечкереку”, одржаће стручно вођење за ширу јавност. Акценат стручног вођења биће на појави сецесије у граду и њеном ширењу кроз различите форме уметничког и креативног деловања, пре свега кроз ткачку индустрију, штампарство и фотографију, архитектуру и опремање ентеријера намештајем и покућством. Публика ће имати прилику да се упозна са мање познатим чињеницама из културне историје града, као и са сецесијском баштином коју негује Збирка примењене уметности и Народни музеј Зрењанин.

Изложба под називом „Сецесија у Великом Бечкереку: модернизам на примерима из Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин” отворена је 20. септембра 2024. године у Салону зрењанинског музеја и трајаће до 20. новембра.

Збирка примењене уметности Уметничког одељења Народног музеја Зрењанин данас баштини близу стотину предмета који припадају уметничком стилу сецесије. Већина ових предмета (експоната) су производ врхунских радионица, мануфактура и фабрика који потичу са широког простора некадашње Аустроугарске и других земаља. Публика има прилику да на изложби види како је изгледао бечкеречки ентеријер са почетка XX века, са свим припадајућим елементима, од намештаја, преко текстила, па све до различитих покућствених предмета израђених од метала, стакла, порцелана и керамике.

Пројекат „Сецесија у Великом Бечкереку: модернизам на примерима из Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин” има за циљ не само да публикује и представи јавности предмете из области примењене уметности који досад нису у довоЉној мери проучени, већ и да обрађене и проучене музеалије стави у правилан културно-историјски контекст. Овај пројекат позиционира и представља однос који је Велики Бечкерек имао према великом интернационалном стилу какав је била сецесија, како бисмо што боље схватили како се мењала културна клима у граду на прелому векова.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности