Пут на Исток краља Милана Обреновића: хаџилук и култура Оријента на српском двору

Изложба под називом „Пут на Исток краља Милана Обреновића: хаџилук и култура Оријента на српском двору” биће свечано отворена у уторак, 8. октобра 2024. године, у 18 сати у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Изложба стиже у Зрењанин из Музеја у Смедереву, а аутори су др Снежана Цветковић (Музеј у Смедереву) и мср Дејан Вукелић (Математички институт САНУ).

Основна идеја и инспирација за настанак изложбене поставке Пут на Исток краља Милана Обреновића: хаџилук и култура Оријента на српском двору проистекла је из књиге ађутанта кралја Милана Обреновића и његовог сапутника на путовању на Исток 1889. године, пуковника и доцнијег генерала Михаила Рашића, коју је он под називом Са Њ. В. Краљем Миланом на Истоку објавио 1891/1892. године. Кључна изложбена полазишта обухватају личност Милана Обреновића, његову абдикацију и мотиве за путовање у Свету земљу, духовни преображај који је доживео на Христовом гробу, перцепцију дискурса Оријента у српској средини и његове утицаје на обликовање двора и дворске културе у Краљевини Србији крајем XIX и почетком XX века.

Надлежна кустоскиња у зрењанинском музеју је Владислава Игњатов, виша кустоскиња – историчарка, а изложба ће у Малом салону бити отворена до 4. новембра 2024. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности