Promocija zbornika radova „Karađorđevačko stoleće“

Zbornik radova „Karađorđevačko stoleće“, posvećen najvećem selu dobrovoljaca srpske vojske u Kraljevini Jugoslaviji – Banatskom Karađorđevu, biće predstavljen u sredu, 1. juna 2022, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19 časova.

Publici će se u ime izdavača obratiti direktorka Narodne biblioteke „Branko Radičević“ iz Žitišta Robertina Šijan, kao i autori Milan Radaković, Dušan Guteša, Nataša Knežević, Dimitrije Mihajlović i Milan Micić.

U programu će učestvovati i Ženska pevačka grupa „Vreteno“, koju čine članice KUD „Ilija Preradović“ iz Banatskog Karađorđeva i KUD „Aleksandrovo“ iz Aleksandrova.

Promocija zbornika je deo pratećeg programa izložbe „Strma ravnica: sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ koja će u Salonu našeg muzeja biti dostupna do 3. juna 2022.

Ulaz je slobodan.

Da podsetimo: Izložba „Strma ravnica” predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima i rezultat je terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine. Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovoljaca i obuhvataju odlikovanja, oružje, dokumenta, narodne nošnje, poljoprivredna radila, građu, alat, pokućstvo i fotografije. Izložba predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovoljaca kolonista iz Velikog rata, a prate je dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovoljačkih porodica, rušenja spomenika Kralja Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovoljačkih naselja i pravljenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista. Autori izložbe su Bogdan Šekarić, muzejski savetnik-etnolog, i Dimitrije Mihajlović, kustos-istoričar iz Muzeja Vojvodine.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti