Трибина „О фабрикама и радницима кроз призму Комбината Серво Михаљ”

Трибина под насловом „О фабрикама и радницима кроз призму Комбината Серво Михаљ” биће одржана у понедељак, 21. августа 2023, у 19 часова у Атријуму Народног музеја Зрењанин. Учесници ће бити Милорад Фелбаб, бивши генерални директор Комбината „Серво Михаљ”, Борислав Умићевић, власник „УМ-ИНГ” (Умићевић инжењеринг), Ерне Лазар, коаутор различитих стручних текстова о привреди Зрењанина и Срђан Приљева, виши кустос Народног музеја Зрењанин и модератор трибине.

Након трибине у Салону Народног музеја Зрењанин биће уприличено стручно вођење кроз изложбу „О фабрикама и радницима”, а говориће аутори изложбе Ада Влајић и Рифат Куленовић из Музеја науке и технике и Радован Цукић из Музеја Југославије.

Комбинат „Серво Михаљ” је основан 1953. године, а као економско-друштвена категорија постојао је скоро четири деценије. Укупно 35 разнородних економских субјеката чинило је Комбинат током његових златних година у седмој и осмој деценији двадесетог века. У тренуцима пре распада СФРЈ, Комбинат је запошљаво 16.500 људи, чинећи кичму индустријске и пољопривредне производње у Банату. У власништву Комбината налазило се и 16.500 хектара земље, а током 1987. године финансијски обим производње премашио је вредност од милијарду долара.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности