„Танка линија – Између лека и отрова“

У Малом салону Народног музеја Зрењанин у среду 15. марта, са почетком у 19 часова, свечено ће бити отворена изложба „Танка линија – Између лека и отрова“ коју је реализовао Музеј науке и технике у сарадњи са Музејем за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду.

Изложбу су осмислили кустоси: Иван Станић из Музеја науке и технике, Јелена Манојловић из Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета и Светлана Митровић из Етнографског музеја у Београду са идејом да се контекстуализује део динамичне границе између лека и отрова као и да се укаже на важност сазнања, преношења искуства и савремених научних достигнућа. Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије.

На изложби је приказана историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја људске цивилизације. Многе танке линије су данас утврђене захваљујући сазнању кроз праксу, али првенствено развоју науке. Аутори овом изложбом желе да подстакну на размишљање о феномену танке линије између лека и отрова. Ова линија је често склиска, некада невидљива и кроз историју врло динамична. Захтевала је сарадњу са стручњацима из најразличитијих области науке и културе. Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о нашој цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији, узбудљива, контроверзна, са још неизвесним крајем.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности