Stručno vođenje kroz izložbu “Češko presovano staklo u ogledalu” Šta je presovano staklo?

Stručno vođenje kroz izložbu “Češko presovano staklo u ogledalu” sa temom “Šta je presovano staklo?” biće upriličeno u četvrtak, 6. oktobra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Tematsko vođenje pored pojašnjenja samog termina presovano staklo, baviće se njegovim načinom proizvodnje, vrstama i tipovima, doradom, bojama, strukturama i dekorima karakterističnim za ovaj tip stakla. Publika će upoznavanjem sa samom tehnikom proizvodnje i njenim opštim postulatima na pravi način moći da razume i sagleda samu izložbenu postavku. Još 1936. godine češki vajar i graver stakla Jozef Drahonjovski je izneo stav da – Oni koji teže da vole češko staklo moraju da ga poznaju i razumeju. A nema razumevanja bez dubokog poznavanja same umetnosti staklarstva, njene duge tradicije, porekla i razvoja.

Publici će izložbu tumačiti autor, kustos istoričar umetnosti, Dejan Vorgić. Posetioci stručnog vođenja mogu poneti stakleni predmet iz sopstvene privatne kolekcije. Nakon tematskog predavanja autor će vršiti stručnu (ne i vrednosnu) procenu predmeta.

Da podsetimo:

Autor projekta i izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Biljana Dimkić Krčmar. Postavka je od 16. septembra dostupna posetiocima Salona Narodnog muzeja Zrenjanin i trajaće do sredine novembra 2022. godine.

Po prvi put predstavljeni su predmeti visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja. Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem. Eksponati su nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka. Na izložbi su predstavljeni predmeti iz javnih zbirki (Narodni muzej Zrenjanin, Muzej grada Novog Sada i dr.) i više privatnih kolekcija iz Zrenjanina i Beograda. Drugi segment izložbe čine ogledala iz Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin koja su prvi put izložena na tematskoj izložbi.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Izložba Češko presovano staklo u ogledalu je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla (IYOG 2022) i realizovana je u koordinaciji sa Stručnom grupom za staklo Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti