Пројекат „Стаклена витрина месеца“ – тема бр. 3 БРИТАНСКО СТАКЛО

У оквиру пројекта “Стаклена витрина месеца” од 14. маја до 15. јуна 2022. године у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин публика ће моћи да погледа камерну поставку посвећену Британском стаклу.

Развој Британског стакла кроз време може се континуирано пратити од позног средњег века па све до данас. Пресовано стакло се развило у раном XIX веку када прерада стаклене масе прелази полако из руку занатлија у фабрички процес. Најранији пример пресованог стакла у Великој Британији забележен је 1831. године, али прави успон овог типа почиње тек након 1845. године, када је укинута уредба којом је стакло опорезовано према тежини. Тада је постало исплативо производити серије идентично обликованих предмета веће масе. Водећи произвођачи британског пресованог стакла током друге половине XIX и почетком XX века су били: Džordž Davidson, Soverbi, Moline & Veb, Džobling и др.

Најпознатија и најуспешнија серија британског пресованог стакла био је Бисерни низ (у плавој и жутој боји) компаније Џорџа Давидсона која је уведена 1889. године и са великим успехом произвођена све до Првог светског рата. Управо због оваквих околности, Збирка примењене уметности Народног музеја Зрењанин ће међу пет одабраних историцистичких предмета који потичу са подручја Енглеске представити три из ове серије. Поред њих на поставци ће се наћи и стаклени чамац компаније Едварда Болтона, који је посвећен британској хероини Грејс Дарлинг.

Аутор пројекта је Дејан Воргић, кустос Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин и један од чланова стручне групе Националног комитета ICOM-а Србије за сарадњу стручњака разних профила у земљи и иностранству.

 Да подсетимо:

Уједињене нације прогласиле су 2022. годину Међународном годином стакла (IYOG22) у циљу афирмације стакларства, а Народни музеј Зрењанин прикључио се обележавању Међународне године стакла пројектом “Стаклена витрина месеца“.

Пројекат „Стаклена витрина месеца“ почиње 15. марта 2022. и трајаће до 15. јануара 2023. године и представља циклус од десет камерних тематских поставки које ће се реализовати у оквиру сталне поставке Збирке примењене уметности Народног музеја Зрењанин. Сваког 15. у месецу садржај витрине ће се мењати, чиме ће се добити на динамици начина презентације предмета везаних за стакларство и уметност. Тематика витрина ће бити разноврсна и представиће производни програм појединих стаклара, технике израде стаклених предмета, начине употребе стакла, поједине типове стакла карактеристичне за различите европске регионе и др.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности