Промоција зборника радова „Карађорђевачко столеће“

Зборник радова „Карађорђевачко столеће“, посвећен највећем селу добровољаца српске војске у Краљевини Југославији – Банатском Карађорђеву, биће представљен у среду, 1. јуна 2022, у Салону Народног музеја Зрењанин са почетком у 19 часова.

Публици ће се у име издавача обратити директорка Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ из Житишта Робертина Шијан, као и аутори Милан Радаковић, Душан Гутеша, Наташа Кнежевић, Димитрије Михајловић и Милан Мицић.

У програму ће учествовати и Женска певачка група „Вретено“, коју чине чланице КУД „Илија Прерадовић“ из Банатског Карађорђева и КУД „Александрово“ из Александрова.

Промоција зборника је део пратећег програма изложбе „Стрма равница: сто година од колонизације Војводине 1921. године“ која ће у Салону нашег музеја бити доступна до 3. јуна 2022.

Улаз је слободан.

Да подсетимо: Изложба „Стрма равница” представља један век живота колонистичке популације на војвођанским просторима и резултат је теренског истраживања у преко 30 места широм Војводине. Предмети на поставци махом су власништво породица потомака српских ратних добровољаца и обухватају одликовања, оружје, документа, народне ношње, пољопривредна радила, грађу, алат, покућство и фотографије. Изложба представља културно и материјално наслеђе српских добровољаца колониста из Великог рата, а прате је документарни филмови који говоре о сећању сведока окупације у Другом светском рату и судбине добровољачких породица, рушења споменика Краља Петра I Карађорђевића, градње добровољачких насеља и прављења хране карактеристичне за стари завичај колониста. Аутори изложбе су Богдан Шекарић, музејски саветник-етнолог, и Димитрије Михајловић, кустос-историчар из Музеја Војводине.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности