Предавања и радионице насловом „Ткачки занат – трагом бескрајне шаре“

Предавања и радионице под заједничким насловом „Ткачки занат – трагом бескрајне шаре“ одржаваће се у Малом салону Народног музеја Зрењанин у периоду од 6. до 10. новембра 2023. године у термину од 18 часова. Ћилим, као основни елеменат декоративног текстилног инвентара, на овом културно-географском простору, представља део богате материјалне баштине која није ограничена међама пролазности. Иако су, као саставни део девојачке спреме, последњи ћилими ткани средином прошлог века, дуго су се чували и чувају се као део породичне традиције и културног идентитета. Циљ радионица и предавања је да се, у контексту савремених тенденција, промовише један од најстаријих заната – ткачки занат.

Програм почиње у понедељак, 6. новембра, у 18 часова предавањем о начинима и техникама ткања које ће одржати Зоран Слијепчевић, инжењер текстилне конфекције и ткач. У уторак, 7. новембра, у 18 часова др Ференц Немет говориће о Торонталском ћилиму и уметничким занатским радионицама, док ће у среду, 8. новембра, у 18 часова МСц Валентина Бозоки одржати предавање о традицији кроз одевање и дизајн. У четвртак и петак, 9. и 10. новембра, са почетком у 18 часова биће организоване радионице ткања које ће водити ткачи Гордана Дунаи и Зоран Слијепчевић.

Координатор и аутор програма је мр Рајка Грубић, музејска саветница – етнолошкиња Народног музеја Зрењанин. Реализацију програма подржало је Министарство културе Републике Србије.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности