Новина у сталној поставци НМЗ – ЛЕКОВИТО БИЉЕ СРЕДЊЕГ БАНАТА

Након овогодишње Ноћи музеја стална поставка Народног музеја Зрењанин богатија је за још један сегмент, на ком је посетиоцима представљено лековито биље средњег Баната.

Стална поставка Природњачког одељења Народног музеја Зрењанин се углавном базирала на зоолошким и делом геопалеонтолошким предметима, обухватајући диорамски приказ живог света Баната, поставке фосилних остатака, вилинских коњица и птица Војводине. Од ове године проширена је и на ботанички сегмент, реализацијом пројекта који је подржало Министарство културе и информисања РС. Ауторка пројекта је Наташа Кнежевић, виши кустос-биолог зрењанинског музеја, док је поставку адаптирала музејска техничка служба у сарадњи са Мирком Шебулом, радником Музеја у пензији.

Природњачко одељење у свом фонду поседује богату колекцију хербарских примерака, као и семенар, који је публика до сад имала прилику да види само у оквиру повремених изложби. Основни циљ пројекта био је проширење сталне поставке Природњачког одељења, како би константно био изложен већи део природног и културног наслеђа са подручја средњег Баната. Реализација пројекта омогућила је презентацију и унапређење доступности музејских садржаја. Нова поставка поставЉена је на другом спрату Музеја у оквиру природњачког изложбеног простора.

На поставци су представљене и изложене лековите биљке из ботаничке збирке, које су код нас готово у свакодневној употреби, попут камилице, мајчине душице, хајдучке траве и сл. Сакупљене на подручју средњег Баната. Интересантне су јер су у народу већ вековима нашле примену у народној медицини. Користе се за превенцију или лечење болести, и очување здравља људи. Данас се користи преко 10.000 врста биљака и посвећује им се велика пажња, управо у циљу проналажења бољих и квалитетнијих лекова, који би по организам човека били што је мање штетни.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности