“Музеј у очима деце”

Интерактивна изложба посвећена завичајном наслеђу под називом “Музеј у очима деце” биће свечано отворена у петак, 5. маја 2023. године, у 18 часова у Малом салону Народног музеја Зрењанин. Изложба стиже из Народног музеја Кикинда и намењена је деци узраста од 6 до 12 година, као и породицама са млађом децом. Премијерно је била отворена у склопу манифестације “Мамутфест” септембра 2022. године. Аутори пројекта и изложбе су Катарина Драгин, музејски едукатор и Драган Киурски, виши музејски педагог. Надлежни кустос у Народном музеју Зрењанин је Ивана Арађан, виши музејски педагог, а сарадник на изложби је Александра Курјак, музејски едукатор. Изложба ће бити доступна публици до 24. јуна 2023. године.

Изложба је настала у оквиру пројекта „Музеј у очима деце“ који је подразумево сарадњу музејских стручњака и деце узраста од 6 до 8 година, уз њихову партиципацију. Двадесетчетворо деце је кроз низ радионица и након упознавања са сталном поставком музеја у Кикинди имало прилику да се укључи у планирање изложбе тако што су активно учествовали у одабиру тема и предмета. Изложба представље предмете груписане око 10 тема које омогућавају сагледавање живота у прошлости Кикинде. Наведене теме готово у потпуности су сродне са експонатима који су изложени у сталној поставци Народног музеја Зрењанин, односно кореспондирају са општим природним и културним наслеђем Баната.

Као важан сегмент изложбе истиче се интерактвност која омогућава посетиоцима да сами истражују унутар одређених целина. Интеракција укључује следеће активности: слагање слагалице, цртање новца, мерење састојака на ваги, пеглање одеће и ширење веша, слушање музике са грамофона и гусала и сличне активности.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности