„Merak mi je…“

Izložba iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom Merak mi je…“  biće otvorena u Salonu zrenjaninskog Muzeja u četvrtak, 23. decembra 2021. godine, u 19 časova. Na izložbi i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi…

Izložba se otvara na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. Osim ove monumentalne kompozicije koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu (poput crteža Pauline Sudarski) ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent („Veselo društvo”, „Društvo koje pije”, „Seoska lola”). Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i „Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo” kakvo se zaigralo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu. Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice – Zora Petrović i Friderika Bende, koje ženskim figurama u ruke stavljaju voće iz kojeg izbija sva slast života („Bogatstvo”, „Devojčice sa grožđem”). Ovakve scene uvode u predstave hedonizma u prirodi, bilo da je to pored vode („Kupačice”, „Mali kupači”, „Susret jedrilica”, „Pecaroši”) ili pod okriljem drveća („Društvo u parku”, „Odmor u parku”, „Letnja bašta”).

Analiziranje slika i crteža iz zrenjaninske kolekcije iniciralo je pominjanje i publikovanje radova sa sličnim motivima iz fondova drugih muzejskih i galerijskih ustanova. Ovakvoj vrsti paralela, logično su pridodane i fotografije kao još jedan vizuelni dokument zavičajnog hedonizma, a takođe, gde god je to bilo moguće svoje mesto našao je i po neki stih ili prozni isečak.

Motiv koji preovlađuje u odabranim radovima jeste žanr-scena, tj. žanr svakodnevice u unutrašnjem ili spoljašnjem ambijentu. U obe varijante obavezno je prisustvo čoveka u spontanim radnjama. Glavni kriterijum da se slika ili crtež predstave i publikuju na ovoj izložbi, odnosno u pratećem katalogu, utemeljen je u hedonističkom prosedeu, što svakako otvara nova promišljanja i stavove.

Izložba, koja traje do 15. marta 2022, imaće sve vreme raznovrstan prateći program: od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma.

Autor izložbe i kataloga je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Realizaciju izložbe su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin. Projekat su pomogli kompanija Gomeks. Asocijacija autentičnih hedonista, Color Media Communications, Muzička škola „Josif Marinković“ Zrenjanin i Gradska kafan

Pročitajte ostale aktuelnosti

Narodni muzej Zrenjanin

Aktuelnosti