Концерт гудачког квартета “Il Belpaese”

У понедељак, 8. новембра 2021. године, са почетком у 18 часова у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржан концерт гудачког квартета “Il Belpaese” у којем наступају Ерне Шван (виолина), Душан Бирач (виолина), Борут Павлич (виола) и Жељко Ивовић (виолончело). На програму ће бити дела Дејана Деспића, Ане Казимић, Иване Стефановић и Александре Вребалов. Концерт је подржао СОКОЈ из Фонда за културна давања.

Улаз је слободан!

О квартету:

Гудачки квартет “Il Belpaese” основан је 2011. године, када његови чланови који годинама заједно свирају у различитим камерним саставима и оркестрима у земљи и иностранству, долазе на идеју да формирају и свој састав. Тако искуства и концертну праксу преносе у овај ансамбл, што им даје још више простора за музицирање али и омогућава стварање препознатљивог стила.

Сви чланови квартета су образовани музичари и поред рада у овом ансамблу свирају и у нашим најбољим институционализованим оркестрима, али се баве и педагошким радом у образовним и високообразовним музичким институцијама, не само у Новом Саду, већ и шире.

На свом репертоару имају најпознатије гудачке квартете композитора као што су Дворжак, Менделсон, Хајдн, Шостакович, Моцарт, Бетовен…као и многа дела домаћих композитора.
Похађали су бројне семинаре од којих се могу издвојити Master Class познатог америчког гудачког квартета ”Амернет” као и Master Class Davida Harringtona оснивача и прве виолине ”Кронос” квартета.

У априлу 2014. Године учесници су интернационалног музичког фестивала ”Evmelia“ у Грчкој, где су остварили запажен наступ са делима Дворжака и у сарадњи са пијанисткињом из Белгије Katia Veekmans.
У јуну 2014. одржавају низ концерата у Италији, регија Ломбардија, захваљујући сарадњи са ”Parco Adda Nord”.
У склопу Котор Арт фестивала 2014. године, изводе гудачки квартет ”Play Strindberg” композиторке Иване Стефановић. Исте године постају вође оркестра Котор Арт фестивала.
У априлу 2015. године, наступају на СОМУС-у (Сомборске музичке свечаности) такође са делом ”Play Strindberg”.
Јуна 2015. у оквиру ”International Parks Festival”одржавају четири концерта у Италији (Trezzo sull’Adda i Cassano d’Adda).

Биографије:

Ерне Шван (виолина) завршио је основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Ирине Јашвили. Као солиста наступао је са Зрењанинском филхармонијом, Војвођанским симфонијским оркестром, Cameratom Нови Сад, Зрењаниниским камерним, као и са Јеврејским камерним оркестом. Делује као концертмајстор у више камерних и симфонијских оркестара. У дуу са сестром Хилдом Шван (клавир) одржава редовну концертантну праксу наступајући у земљи и иностранству (Мађарска, Велика Британија, Италија). Бави се педагошким радом на Академији уметности у Новом Саду где је запослен као стручни сарадник на предмету Виолина.

Душан Бирач (виолина) завршио је основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, класа проф. Ирина Јашвили. Свирао је у више оркестара и камерних састава међу којима су Новосадски камерни оркестар, оркестар Camerata Ацадемица, Војвођански симфоничари и радионица за камерну музику Ad Libitum. Запослен је у Опери српског народног позоришта у Новом Саду. Деловао је као вођа деоница других виолина фестивалског оркестра Котор Арта, члан Војвођанског Симфонијског оркестра, оркестра Camerata Academica и Бањалучке филхармоније.

Борут Павлич (виола) завршио је основне и магистарске студије виоле на Академији уметности у Новом Саду, класа проф. Душица Половина. Свирао је у Новосадском камерном оркестру и Војвођанским симфоничарима као и у радионици за камерну музику Ad Libitum. Запослен је у Опери српског народног позоришта у Новом Саду као вођа виола. Члан је оркестра Camerata Academica и Војвођанског Симфонијског оркестра на позицији вође виола.

Жељко Ивовић (виолончело) завршио је основне студије на факултету музичке уметности у Београду, класа проф. Дејан Божић, а магистарске студије на “Universität für Musik und darstellende Kunst Graz – Oberschützen” у Аустрији у класи проф. Tobias Stosiek. Од 2008. до 2011. године је стални члан камерног оркестра „Душан Сковран“. Запослен је у школи за музичке таленте у Ћуприји као професор виолончела и оркестра. Водио је деоницу виолончела у фестивалском оркестру Котор Арта. Члан је Војвођанског Симфонијског оркестра и Бањалучке филхармоније.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности