Изложба Исповести југословенске модерне – Радови на папиру из Збирке Галерије Дома Војске Србије

У Салону Народног музеја Зрењанин, од четвртка, 13. маја 2021. године, биће постављена изложба „Исповести југословенске модерне – Радови на папиру из Збирке Галерије Дома Војске Србије“. У питању је гостујућа изложба из Медија центра „Одбрана“, која представља 44 ликовних радова на папиру. Ауторка изложбе и текста у каталогу је Оливера Вукотић, историчар уметности. Изложбу организују Медија центар „Одбрана“, специјализована војна установа Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије и Народни музеј Зрењанин. Изложба ће бити доступна публици до 8. јула 2021. године, а надлежни кустос у Народном музеју Зрењанин је Ивана Арађан, историчар уметности.

На изложби ће бити представљен избор радова на папиру у техникама цртежа, акварела, пастела, гваша, темпере и радова изведених комбинованом техником. Поједини протагонисти ове изложбе су најзначајније уметничке личности 20. века на југословенским просторима – Љубомир Љуба Ивановић, Сава Шумановић, Стојан Ћелић, Предраг Пеђа Милосављевић, Младен Србиновић, Мило Милуновић, Габријел Ступица, Никола Мартиноски, Златко Прица и други.

Уметничка збирка Галерије Дома Војске броји око 1.500 дела ликовне и примењене уметности, а радови на папиру, после слика, најбројнији су сегмент фонда. Мањи број радова Уметничке збирке Галерије Дома Војске, као и из овог дела колекције, настао је у првој половини 20. века, док већина радова датира из периода од 1945. до распада Југославије, а присутна су и дела новијег датума.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности