„Интимни простори Мирјане Николић Пећинар“

Изложба под називом „Интимни простори Мирјане Николић Пећинар“ биће отворена у Салону зрењанинског музеја у среду, 6. септембра 2023. године, у 19 часова. На изложби ће бити представљено 46 радова у власништву Народног музеја Зрењанин, Савремене галерије Зрењанин и Милице Ивковић из Београда.

Изложба се отвара на дан када је пре сто година, у Сарајеву, рођена сликарка Мирјана Николић Пећинар, обележавајући уједно седамдесет година од њеног првог представљана зрењанинској публици. Основну школу и гимназију је завршила у тадашњем Великом Бечкереку / Петровграду, као и сликарски курс код Васе Поморишца и Стојана Трумића. Потом одлази у Београд где дипломира на Академији ликовних уметности 1951. године у класи проф. Недељка Гвозденовића код кога ће 1953. завршити и специјализацију. Исте године излаже по први пут у Зрењанину, коме ће се често враћати. Постаје члан УЛУС-а и готово редовни излагач на њиховим групним изложбама. Добија на коришћење атеље на Старом сајмишту 1952. године у којем ће сликати готово до смрти 2010. Прву самосталну изложбу имала је у Графичком колективу у Београду 1957. Исте године учествује на другом сазиву Уметничке колоније у Ечки чији ће бити један од најредовнијих и најчешћих учесника – чак 14 пута. Поред Ечке у наредним годинама учествује у колонијама у Суботици, Бечеју, Сићеву, Почитељу… Била је удата за Предрага Пећинара, инжењера електротехнике, сина академика Младена Пећинара. Њихова кћерка Милица ће испунити мајчину жељу да након њене смрти део слика буде поклоњен Народном музеју Зрењанин што је и реализовано 2019. године. Ова дела, уз постојећа које чува зрењанински музеј, уз позајмљене слике из Савремене галерије Зрењанин, као и уступљене радове и личне предмете у власништву Милице Ивковић, чине поставку којом Народни музеј Зрењанин обележава стогодишњицу рођења Мирјане Николић Пећинар.

Аутор изложбе и каталога је Оливера Скоко, виша кустоскиња-историчарка уметности. Реализацију изложбе је подржало Министарство културе Републике Србије. Пројекат је помогла компанија Гомекс. Изложба траје до 6. новембра 2023. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности