Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког одељења 2000-2021

У оквиру манифестације „Музеји за 10“ и поводом обележавања Европске ноћи музеја у суботу, 14. маја 2022, у 19 часова у Малом салону Народног музеја Зрењанин биће свечано отворена изложба „Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког одељења 2000-2021.“ ауторке Бранке Сикимић, вишег кустоса етнолога Народног музеја Зрењанин. Рецензент пратећег каталога је проф. др Весна Марјановић.

Изложба „Из давнина за поколења – Аквизиције Етнолошког одељења 2000-2021.“ пружа осврт на комплексан музејски рад који обухвата прикупљање, проучавање и репрезентовање културног наслеђа, али и припајање набављених предмета у већ формиране збирке Етнолошког одељења Народног музеја Зрењанин.

Овом изложбом прихватили смо се веома изазовног музејског задатка, а то је да кроз одабрану тему прикажемо начин попуњавања музејске збирке Етнолошког одељења у последњих 20 година 21. века. Реч је о изузетно великом броју приновљених предмета (500 примерака) који су од велике вредности и углавном су производи занатлија или домаће радиности. Самим тим, они нам пружају веома добар увид у занатску и домаћу радиност народа са овог подручја. Сви представљени предмети иако припадају прошлим временима, ушли су у садашњост и преносе поруке прошлости. То и јесте вредност јер са собом носе идентитет како лични тако и колективни и преносе одређена сазнања будућим генерацијама.

Изложба указује и на важност опште социјалне интеграције у формирању оквира за културу сећања, јер власници предмета који стижу у музеј, подједнако су важни актери у формирању културе сећања и памћења. Њиховом несебичношћу рад музеја, као институције, значајно се унапређује и развија. Имена власника предмета, а изнад свега њихова намера да се сачувају документи нашег културног наслеђа, остаће светло исписани примери и спомени будућим генерацијама како се поштују, чувају и воле културно-историјске вредности из богате прошлости и садашњости нашег народа.

Већина предмета који ће се наћи на поставци датирају из прве половине XX века, попут различитих пешкира, дозидница, ћилима, бућкалица за маслац, креденца, делова народне архитектуре, ћурчијског алата, породичних фотографија, колевке, дечијих колица, одеће, играчака за децу, али на изложби ће моћи да се види и крупач из 1876. године.

Прочитајте остале актуелности

Народни музеј Зрењанин

Актуелности